perjantai 12. helmikuuta 2010

Onko Kemillä ja Torniolla eroa?
Hehän ovat kuin yö ja päivä. Meinaan Jope (Kemi) ja Pirkka-Pekka (Tornio). Hyvinhän hekin tulevat keskenään toimeen, mutta tuskinpa mahtuisivat saman katon alle.
Samoin on laita Kemin ja Tornion kanssa. Eroa on myös musiikillisesti. Kemi on aina ollut perinteinen musiikkikaupunki kun taas Tornio omapäisen kokeileva. Suuri vaikutus sen musiikkielämään on ollut tietenkin Ruotsin läheisyydellä ja sen juuret ovat koko Tornionlaakson yhteisessä historiassa.
Kun 1940-luvulla Alice Babs lauloi Swing it magistern, niin tarttuihan tuo outo rytmi myös torniolaisiin. Leila kirjoitti tansseista Haaparannalla Pohjois-Pohjassa: " Tahti kiihtyy tanssi tanssilta. Valssit ja tangot ovat jääneet, soitetaan vain swingiä, swingiä... Sitä leijailee ilmassa. Sitä on kaikkialla, jaloissa, silmissä ja huulilla. Joku hyräilee hiljaa: Don`t know darling, but I love you..."
Kun sotavuosista päästiin, swing ylitti rajan. Kemin vannoessa vielä vahvasti Dallapeen nimeen, Rytmipojat Torniossa esittivät jazzevergreenejä. Usein vapaana olevat soittajat Kemistä tulivatkin juoksujalkaa soittimineen heidän tueksi Tornion työväentalolle ja ilta päättyi monestii huikeaan jamitteluun. Vuoropuhelua lavalla saattoi käydä tusinakin soittajaa. Myös Haaparannalta tuli soittajia ja yksi toivotuimmista oli arvostettu jazzhanuristi Bengt Innala.
1960-1970-luvuilla Tornio oli pitkään Lapin poppääkaupunki, jossa oli paljon huippubändejä, eivätkä heidän esikuvat olleet siitä tutuimmasta päästä. Seuraavalla vuosikymmenellä Tornio oli sitten Lapin punkpääkaupunki ja Suomi kiitti Terveistä Käsistä ja CMX:stä.
Punkhan ei Kemissä ollut koskaan in. Rock oli perinteisempää. Yksittäisiä huippusoittajia teollisuuskaupungista löytyi kasapäin. Monet menivät Juicen bändiin ja ravintolamuusikoiksi. Persoonallisia poikkeuksiakin löytyi kuten Jori Hulkkonen ja Heli "Nicepappi" Luokkala, tosin molemmat saavat kiittää Tornion tavoin paljosta Ruotsia. Jori sai innoitteensa Ruotsin radiosta ja Heli asumalla siellä.
Musiikillisesti Kemi on valinnut helpomman keskitien ja se tavoittaa nykyään paremmin suuren yleisön. Se sopii myös paremmin radioon! Tornion muusikot taas kulkevat vaikeimman kautta. He lyövät välillä päätä seinään ja hankkivat paikkansa kovalla työllä ja jättävät jälkeensä usein myös jotain uutta.
Kemillä ja Torniolla on siis eroa, mutta pieni ero on myös Tornion ja Ylitornion välillä, ainakin kemiläisen viihdyttäjän mukaan. http://www.youtube.com/watch?v=IeRlH9_bJkE