torstai 11. lokakuuta 2012

Andy McCoy 50 vuotta!
Arkistojuttu vuodelta 2008: Andyn kitarakaupantekoa ja suvun jälkiä  Torniosta!
ANDY McCOY (maalaus Antti Hulkko)
Kun Andy McCoy alias Antti Hulkko osti kitaran Torniosta vuonna 1999 hänen takataskussaan oli seitsemäntuhatta markkaa.
Koko kansan tietoon Andy tuli TV1:n A-studiosta tammikuussa 1985, jolloin hän leväytti lompakkonsa auki. Silloin sieltä löytyi hiukan enemmän, 30 tonnia. Sen jälkeen lehdistöä on  kiinnostanut aina, paljonko miehellä on käteistä takataskussa. 
Toinen asia, joka sai median mielenkiinnon heräämään, oli hänen ilmoituksensa, että hänessä on mustalaisverta. 1990-luvun lopulla joukoittain sopuleita vaelsi selvittämään asiaa Andyn syntymäkuntaan Pelkosenniemelle. He tolvasivat tunturissa ja löysivät lopulta Andyn isän, entisen pankkimies Riston syrjäiseltä mökiltä hoitamassa loppuunpalamistaan.  Hän kielsi mustalaisuuden. 

Pappeja ja pankkimiehiä


EERO HULKKO
- Olen ajatellut, että Andy halusi olla elämäntapamustalainen, kaalo,  jolla oli halu kulkea ja laulaa. Muistan kuitenkin, että Andyn isovanhempia Oivaa ja Esteriä hänen puheet harmittivat silloin kun elivät, kertoo Riston serkku Eero Hulkko, Andyn jälkeen toiseksi tunnetuin suvun musiikkimies.
Nykyisin Ulvilassa asuva Eero on ollut useammankin kerran Seinäjoen tangomarkkinoiden sävellyskisassa palkinnoilla. Hänen lauluistaan yli 60 on levytetty, tunnetuin niistä Rannalla tuulee. Musiikki-innoituksensa hän sai Tornio-vuosinaan (1950-63 ) soittaen muun muassa tanssiyhtyeissä Domino ja Sway.  
- Andy on lahjakas poika. Riston mielestä hän olisi pärjännyt paremmin taiteilijana kuin muusikkona, mutta kitaristinakin hän on tosi hyvä, eikä päästele yli kielien niin kuin muut rokkarit. Hän osaa sen homman ja on rauhoittunutkin viime aikoina. 
- Antin musikaalisuus tulee varmasti ukilta, joka soitti haitaria. Tosin hänen vaimonsa vaati hengellisempää menoa  ja soitin vaihtui pian harmoniin. Myös Andyn setä Pertti oli hyvä laulaja ja voitti aikanaan kaikki Kemijärven laulukilpailut, Eero selventää.
Pääosin pohjoisen Hulkot asuvat Pelkosenniemen lisäksi Kemijärvellä ja Rovaniemellä. Eeron mukaan, hänen lisäkseen Torniossa, tarkemmin Karungissa vaikutti myös kirkkoherra Ilmari Hulkko, joka oli samaa sukua.
- Tällä hetkellä Torniosta löytyvät enää Andyn pikkuserkut Joni ja Jutta Palmgren. Niin ja tietysti Ilmarin pojanpoika pastori Markku Hulkko, Eero lisää.

Taulu kitarasta 

Torniossa kitarataituri Andy McCoy kävi viimeksi Hanoi Rocksin mukana tammikuussa 2007. Sen jälkeen Suomen parhaan livebändin glooriaa on lisännyt entisestään onnistunut albumi Street Poetry. Ansaittu tunnustus vuoden alussa oli myös Erikois-Emma, jonka yhtye sai pioneerityöstä suomalaisen rockviennin hyväksi.
Rajakaupungit  tulivat Andylle tutuiksi jo pääsiäisenä 1999, jolloin hän  viihtyi täällä useamman päivän.  Hän kortteerasi  Haaparannalla Green Line-ravintolan vetäjän luona ja teki keikkaa sieltä käsin. 
Andy on innokas kitaroiden kerääjä. Niitä hänellä on useita kymmeniä. Kun kuume iskee, uusi kitara on hankittava. 
Sheriffi McCoy- kirjan mukaan ainoa kitara, jonka hän missasi oli Jimi Hendrixin maalattu Flying V.  Kitara huudettiin Lontoossa 50 000 punnalla! Torniossa Andyn kiikarissa oli kuitenkin hiukan halvempi soittopeli. Ensimmäinen käyntikohde oli Toni Ylianuntin ensimmäinen Rebel Music.
TONI YLIANUNTI
- Se oli lauantaita. Olin  pannut ovet jo kiinni ja lakaisin enimpiä hiekkoja pois, kun Andy tuli koputtelemaan ovea. Hän oli liikenteessä Green Linen senaikaisen omistajan kanssa ja päästin heidät sisään.
- Andylla oli taulu matkassa, itsemaalattu kukka-asetelma, jonka hän olisi halunnut vaihtaa elektroakustiseen Landolaan. Hän olisi tarvinnut sen varakitaraksi. Kauppoja ei syntynyt. Muistaakseni Andy osti kuitenkin Cheryl Crown levyn. Vitsailin, että sen voin vaihtaa tauluun, mutta siihen hän ei tietenkään suostunut.

Selkäpiitä pitkin

Vaikka Andyllä oli kaksi kitaraa mukanaan, häntä harmitti, ettei ”oravannahkakauppa” Rebelissä onnistunut. Hän kävi keikalla Rovaniemellä ja nyt hänellä oli rahaa ja  uusintakierroksella Torniossa, Soitin Törmälässä hän näki etsimänsä.
Pekka Törmälä: - Pyhäpäivänä mulle soitetaan. Andy oli nähnyt ikkunasta meidän Landola-rivistön ja halusi kokeilla kitaroita. Ne olivat viimeisiä Landolan tehtaalta. Sehän meni sitten konkurssiin. Kun tulin avaamaan, hän oli tosi kiitollinen, että tullaan palvelemaan sunnuntaipäivänä. 
- Asiallinen tyyppi. Ei mitään maailmanomistajan elkeitä tai ylimielisyyttä ollenkaan, mitä mediasta olin saanut lukea. Juteltiin niitä näitä, pääasiassa illan keikasta Green Linella. 
- Parasta oli kuitenkin, kun  hän otti kitaran hyppysiinsä. Täytyy myöntää, että kylmät väreet menivät selkärankaa pitkin, kun hän soitti. Todella huippusoittaja. Aivan mahtava. 
- Sitten Andy vaan sanoi; tosi hyvä ja kitara pantiin laukkuun. Hän latoi maksun käteeni setelinipusta ja lähtiessä hän kirjaili vielä nimmarinsa paperille ja tekstin: Thanx for the great service!
 Illalla Andy esiintyi sitten parillesadalle innokkaalle kuulijalle Green Linella. Uusi muutaman tonnin Landola oli käytössä. Keikka myös äänitettiin ja ehkäpä joskus saamme kuulla Antti Hulkkoa livelevyltä Andy McCoy Unplugged  At Green Line, Tornio 3.4. 1999.