maanantai 15. lokakuuta 2012

Huojuvan ladon Suonnalla pohjoisia "juuriakin"!

Pohjoiskarjalainen Huojuva lato on tämän hetken suosituin suomalainen kantribändi. Yhtyeen syyskuussa ilmestynyt kakkosalbumi Rakkaus ja Juuret sai hyvän lähdön jo ennen julkaisuaan, kun Lieksan tyttö ja albumin nimikappale nousivat kesällä Radio Suomen soitetuimpien  listalle. Rakkaus ja juuret on soinut myös syksyn TV2:n Paluumuuttajat-ohjelman tunnusmusiikkina.
Huojuvaa latoa johtaa kitaristi-laulaja & lauluntekijä Suonna Kononen, jonka suuret esikuvat yhtyeelleen ovat Freud Marx Engels & Jung ja Neil Young & Crazy Horse.
Suonna syntyi Ruotsin Trollhättanissa. Harvinaisen etunimensä hän sai Posion Suonnankylästä, josta hänen äitinsä Leena on kotoisin. Samaan sukuun kuuluu myös kuulu kuusamolaiskirjailija  Reino Rinne.
Suonnan ensimmäinen Flying V ja pahvi-Hiwatt (Kemi 1976 tai -77) 
Suonnan ollessa vuoden vanha, Leena ja Seppo Kononen muuttivat poikansa kanssa Kemiin, sillä toimittajaisä oli saanut töitä Pohjolan Sanomista.
- Pohjoisen vuosina, jo alakouluiässä, ihastuin Neil Youngiin, mutta hyvä oli myös Wigwam. Kemissä asuttiin vuodet 1972- 1980, jonka jälkeen muutettiin isän työn takia sitten Kuopioon., Suonna kertoo.
Laulussa Rakkaus ja juuret Suonna  ei myönnä olevan paljoa  omasta elämästä, vaikka kotipaikkakunta vaihtuikin taajaan. Lappikin tulee esille vain laulussa Rakkaus on sotaa, jossa mennään yöbussilla Helsingistä Rovaniemelle.
Paitsi muusikko Kononen on myös toimittaja kolmannessa polvessa. Hänen päivätyö on joensuulaisessa Karjalainen-lehdessä, mutta hän on ansioitunut myös pienmusiikkilehtirintamalla. Hän on avustanut levynkeräilylehtiä Vinylmaniaa (mm. ansiokas Pekka Streng-juttu) ja Rarea  plus ollut julkaisemassa  1970-luvun progeen ja folkkiin keskittynyttä  Usva-pienlehteä (1996-1998,  jonka avustajakuntaan lukeutui muiden muassa Tommi Liimatta.