keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Jacks höger hand var Raija Valtonen!

BOK Under sexton månader 1961-62 piratstationen Radio Nord skakade om det svenska etablissemanget med radiosändningar från en båt Bon Jour som låg för ankar utanför Utö i Stockholms skärgård.
Stationen spelade dygnet runt mjuk pop och rock, blandat med nyheter och reklam, när Sveriges radio spelade mest klassisk musik. Folket älskade Radio Nord och den tvingade Sveriges radio grunda i panik Melodiradion, som plagierade till ex. Tio i topp-program från piratstationen.
Halva Sverige kunde lyssna sändningar och politikerna rörde upp himmel och jord och hotade med repressalier mot de som annonserade i piratradion. Det definitiva slutet kom när en i hast instiftad lag gjorde det olagligt att annonsera i Radio Nord.
Monika Zetterlunds Stick iväg, Jack! var sista låten, som piratstationen spelade. Den var tillägnat till Jack Kotschack, som grundade stationen. Denna bok, som har skrivit Jacks son, berättar också mest om honom.
Jacks Kotschacks släkt kom från Ryssland, men han föddes i Helsingfors. Efter vintergriget flyttade han till Stockholm och fick jobb i SE-bildtidningen som fotograf och reste omkring världen. Han var kändis redan i Finland, för han spelade bandy i finska landslaget, men rik han blev med kultspetspennor. Jack lyckades bli först på plan och Europa-agent för denna produkts från Milton Reynolds fabriker i USA - "pennan som kan skriva under vatten". Via giftemålet han kom till filmbranchen. Jacks fru var dottern av Svea-films ägnare och långt senare han blev direktör för företaget.
Jack minns ändå bäst om Radio Nord, men boken nästan glömmer Raija Valtonen (Raya Ravell, Raija Avellan), som var radiochefs höger hand. När Jack satt i sitt Stockholm-kontor, Raija ansvarade för musikurval i alla Radio Nords program. Hon nämns bara på sex sidor i boken. Det står att hon var en av dem som var med från början till slutet och hennes bakgrund med 20 år i Harmony Sisters nämns kort.
I skivarkivet assisterades hon av främst Ebbe "Kalles pojke" Jularbo. Raija sjöng också både solo och i kör i några av Radio Nords jinglar. Hon fick även en karriär på De Tio-listan med en parodi på den då så stora framgången för Göingeflickorna ("Kära Mor"), "Skriv ett brev till mor därhemma" där hon sjöng stämmor med sig själv och kallades Värmlandsjäntorna.
Raija föddes i Torneå 1918 , men mor med tre döttrar, måste flytta till Kotka, när pappa, som jobbade i Kuusiluotos sågfabrik, dog till blindtarmsinflammation. Raija var då sju månader gammal. Valtonens systrar, Harmony Sisters började sjunga professionellt i Finland 1935 och deras första framträdande i Sverige blev i China-varietén 1943, och den största skivsuccén Konvaljens avsked (Kielon jäähyväiset) som såldes i 160.000 ex. Sångtrion upplöstes 1956 varefter Raija inledde sin solokarriär, främst med jazzrepertoar. Hon dog 1997 i Stockholm.
NYTT!!! Raija Valtonen-Ravell när hon i mars 1984 återberättar för Ingemar Lindqvist hur hon anställdes på Radio Nord och hur hon satte samman musiken.