perjantai 20. marraskuuta 2009

Jerry Lee Lewiksen pikkusisko Pakkasukkoon!

FESTIT Kemissä järjestetään 27.- 30. tammikuuta 2010 jo viidettä kertaa Pakkasukko Blues & Jazz. Samalla kun kaupunki itkee kylähullujen tapahtumaideoiden perään, festivaalin promoottori Tuomas Laajoki huomauttaa, että Pakkasukko on sarjakuvapäivien ohella Kemin kansainvälisin ja tunnetuin tapahtuma, jota kaupunki ei ole noteerannut millään tavoin.
Pakkasukon yhteydessä voidaan puhua jo perinteisestä tapahtumasta ja Laajoen paljastaessa muutamia ensi vuoden artisteja, on pakko hihkaista, sillä sen verran kovia akteja on lupeissa. Henkilökohtaisesti britti Billy Bremner herättää `hauska nähdä vanha tuttu`-tuntemuksia vuoden 1980 Ruisrockista, jolloin hän soitti Nick Lowen ja Dave Edmundsin rinnalla Rockpilessa. Kitaristi Nick Curranista on kohistu maailmalla eli kurssi on vahvassa nousussa. Hän on soittanut muun muassa Fabulous Thunderbirdsissä.
Makeimmalta tuntuu kuitenkin näin ennakkoon räväkkä 62-vuotias pianisti-laulaja Linda Gail Lewis, joka on saanut oppinsa isoveljeltään rock´n´roll-legenda Jerry Lee Lewikseltä.
Linda lähti 14- vuotiaana Jerry Leen matkaan keikoille ja levytti Sun-studioilla jo 1960-luvulla, mutta oman soolouransa hän aloitti tosissaan vasta 1980-luvun lopulla.
Kun näyttelijä Bob Hope kysyi häneltä, millaista oli kasvaa Jerry Leen kanssa, hän vastasi kirjoittamalla kirjan The Devil, Me & Jerry Lee. Isoveljensä matkassa hän ehti nähdä ja kokea kaikenlaista. Lindalla on tukuttain herkullisia tarinoita. Hän on nähnyt kuinka Jerry Lee osoitti Elvistä aseella, kuinka John Lennon suuteli veljensä jalkoja ja kuinka Janis Joplin toikkaroi lavalle kesken keikan.
Jerry Lee yritti suojella siskoaan kaikelta pahalta, mutta ei onnistunut. Lindan elämä on ollut rikkonaista. Hän on naimisissa jo kahdeksatta kertaa (Jerry Leen järjestysluku on seitsemän) ja jossain vaiheessa ongelmia on ollut päihteiden kanssa. Välillä hän oli poissa showbisneksestä kymmenen vuotta, kunnes palasi.

Varsinaista omaa hittiä Linda ei ole saanut, mutta duetot Jerry Leen ja Van Morrisonin kanssa ovat tehneet hänestä kansainvälisesti tunnetun. Pitkäsoitto Together (1969) isoveljen kanssa nosti heidät top kymppiin laululla Don`t let me cross over. Van Morrisonin kanssa hän levytti vuonna 2000 levyn You Win Again, joka Hank Williamsin kirjoittamaa nimikappaletta myöten sisältää pääasiassa country- ja bluescovereita. Albumia seurasi onnistunut kiertue, mutta sen jälkeen Linda yllätti Van the Manin käräjähaasteella. Hän syytti miestä seksuaalisesta ahdistelusta. Oikeutta käytiin pari vuotta kunnes Linda luopui syytteistä.
Hän tuntuu vetoavan varsinkin pönäköihin punaniskoihin. Hänen vieraillessa Luulajassa Lindan käsittelyssä Kurirenin Rolf Nilsenkin oli silkkaa vahaa ja juttu rouva Lewiksestä senmukainen.