lauantai 30. tammikuuta 2010

Eläkeläisten salaisen aseen ura alkoi Kemistä!
Euroviisuja varten Eläkeläisten oli pakko keksiä jotain omasta päästä. Hehän ovat tähän asti esittäneet jenkka- ja humppaversioita rockklassikoista.
Monta monituista iltaa miehet odottivat inspiraatiota oluttuopin ääressä, mutta turhaan.
Humppaveikkoja lainaten sitten laulettiin kimpassa ; "Puuseppää aina tarvitaan..." ja kutsuttiin hätiin ammattimies Ensio Hienonen.
Yhdessä hänen kanssa, muutamasta laulun riekaleesta kyhättiin Hulluna humpasta. Ensio myös sovitti ja tuotti
kappaleen.
Kuka on tämä salaperäinen Ensio Hienonen? Hän on oikealta nimeltään Jari "Yari" Knuutinen. Kemiläisen huippuhanuristi Joken poika, joka asustaa nykyään Pohjois-Karjalan Polvijärvellä.
Yari aloitti uransa 1970-luvulla osana punk-aaltoa. Taustalta löytyy myös vahva klassisen musiikin vaikutus: Yari on opiskellut musiikin teoriaa ja soittanut sinfoniaorkesterissa selloa. Hän on julkaissut kymmenen albumia, joista viisi Se-yhtyeen kanssa. Vuodesta 1987 lähtien Yari on tehnyt musiikin 42 elokuvaan.
Hän syntyi Jyväskylässä, mutta kymmenvuotiaana muuti perheensä mukana Kemiin, jossa aloitti musiikkiuransa.Yari kertoo:
- 1970-luvulla Kemi oli oikein kultturelli paikka. Jo ennen varsinaista musiikin tekemistä nuorisodisko Huvikummun musadiggaripiirissä tutustuin muun muassa Lou Reediin, josta muuten en olisi tiennyt mitään. Myös lukiossa kannustettiin luovuuteen. Samalla luokalla oli muun muassa kirjailija-pahkasikailija Juha Ruusuvuori, jonka kanssa toimitin luokkalehteä Rauhaton Atomi.
- Ensimmäiset kasetit, jotka olin tehnyt itsekseni, lähetin Love recordsiin jo vuonna 1974. Sieltä tuli demovastaava Kim Kuuselta kehotus, että kokeileppa biisejä bändin kanssa.
- Pian perustinkin Kemissä yhtyeen Pohjolan Voima yhdessä Erkki Okkosen, Jukka Peurasaaren ja Pekka Ulmasen kanssa. Soiteltiin, pidettiin hauskaa ja osallistuttiin muun muassa Meripuiston bändikisaan ja jäätiin viimeiseksi. Kisan voitti yhtye, jonka solistina oli Einari eli Eila Torvela.
- Kun osa bändistä lähti opiskelemaan Jyväskylään, minä ja Ulmanen keskeytettiin lukio ja mentiin perässä. Muutaman demon jälkeen päästiin sitten levyttämään 1978 Lovelle. Jos ei oltaisi sinne päästy, muualle ei olisi edes yritetty. Love oli silloin ainoa ja paras ja siitä ura sitten urkeni.
Oslon Euroviisufinaaliin lähtijä selviää tänään klo 20.00-21.50 TV2:ssa ( ja voittaja = Kuunkuiskaajat.)