tiistai 12. tammikuuta 2010

Elviksen nahkatakki myynnissä Sallassa!


Äskettäin uutisoitiin, että Chicagon huutokaupassa oli myyty Elviksen hiuskiehkura 18 300 dollarilla eli noin 12782 eurolla. Se oli leikattu häneltä, kun hän kävi parturissa ennen armeijaan menoa vuonna 1958. Se kuului Elviksen läheisen ystävän Gary Pepperin kokoelmiin.
Eihän tuossa mitään, mutta sallalainen eläkkeellä oleva taksikuski Martti Remes omistaa Elviksen armeija-aikaisen vanhan nahkatakin, jonka rokin kuningas lahjoitti esimiehelleen Olavi Alakulpille palvellessaan Saksan Friedbergissä. Sen arvo lienee satumainen, ainakin tosifänien keskuudessa.
Onko Elviksen takki jo mahdollisesti myyty, myynnissä ja mihin hintaan? Pirautan asiasta Martti Remekselle Sallan Valiovaaraan.
- Tuossahan tuo, asekaapissa lukkojen takana. Voisinhan sen jo myydä, mies luurin päässä vastaa verkkaan. Hän ei ala hinta-arviota esittämään, mutta lupaa kuitenkin ottaa tarjouksia vastaan.
Miten Elviksen takki joutui Sallaan. Tarina on oikeastaan kiehtovampi kuin takki itse. Ajassa täytyy mennä taaksepäin aina 1930-luvulle, jolloin Martin isä Olli ja Olavi Alakulppi Rovaniemeltä tutustuivat toisiinsa. Molemmat olivat huippuhiihtäjiä. Olli voiitti 50km:n hiihdossa MM-pronssia 1934 ja Olavi MM-kultaa viestissä 1939. Jossain vaiheessa molemmat edustivat Ounasvaaran hiihtoseuraa. Lisäksi sotavuosina, heidät nimitettiin Mannerheimin ristin ritareiksi.
Olli kuoli rintamalla ja Alakulppi vangittiin asekätkentäjutun yhteydessä, mutta karkasi Oulussa vartijoiden käsistä ja pakeni Haaparannan kautta Yhdysvaltoihin, jossa loi uuden sotilasuran.
Elviksen siirryttyä suorittamaan asepalvelustaan Naton tukikohtaan Saksaan, hän toimi esikunnan autonkuljettajana. Yksi hänen kuskattavista oli Yhdysvaltain armeijan kapteeni Olavi Alakulppi. Elvis oli pitänyt suomalaisesta ja kysäissyt kerran, sopisiko herra kapteenille hänen nahkatakkinsa. Koko 44 oli sopiva ja niin takki vaihtoi omistajaa.
- Olavi kertoi, että hän oli pitänyt kalleutta arvossa ja käyttänyt sitä huollossa useasti. Takki oli ollut hänen päällä kaksissa talviolympialaisissa Squaw Valleyssä ja Innsbruckissa, joissa hän toimi järjestelytehtävissä ja hiihtovalmentajana, Martti valistaa.
Hänelle Sallaan Elviksen takki päätyi syksyllä 1982, kun eläkkeellä oleva eversti Alakulppi lomaili Suomessa. Hänen poikansa Vesa oli kaatunut Vietnamissa ja hän katsoi, että Ollin poika Martti oli oikea henkilö, jolle hän saattoi arvoesineen lahjoittaa. Alussa Elviksen takista uutisoitiin mediassa, mutta nykyään, Remes sanoo, että on ollut hiljaisempaa.
- Yksi saksalaisrouva kyllä kävi takkia ihastelemassa, joten asiasta tiedetään maailmallakin. Pudasjärvellä se oli näytillä, kun siellä esitettiin Elvis-elokuvia, mutta suhteellisen rauhassa sen kanssa on saanut elellä, Martti myöntää.