lauantai 17. huhtikuuta 2010

Jussi tuo jazzkevään!
Lauantaina 24. huhtikuuta Tornion Musiikkitalolla (klo19) kuullaan viileän tyylikästä jazzia. Sitä soittaa rumpali Jussi Lehtosen bändi, johon kuuluvat kitaristi Teemu Viinikainen, saksofonisti Joonatan Rautio, pianisti Aki Rissanen, basisti Ville Huolman ja lyömäsoittaja Abdissa “Mamba” Assefa.
Konsertin järjestää Riverside Jazz, joka juhlistaa 20 toimintavuottaan paitsi huippukonsertilla, myös muistamalla pitkäaikaisia yhdistysaktiivejaan.
Suomijazz-kriitikko Pentti Ronkainen laskee Jussi Lehtosen tähtikokooonpanon kotimaiseen nuorisomainstreamiin, joka on nostanut kunniaan yhden jazzin kultakauden arvot. Hän kirjoittaa Jussin esikoisen Firstborn-levyn yhteydessä: "U-Street All Stars (jossa Lehtonen ja Viinikainen olivat myös mukana) aloitti liikkeen, jota The Five Corners Quintet on jatkanut. 1950- ja -60-luvuilla bop-pohjainen jazz oli soul- ja latin-vaikutteiden kautta kehittynyt kuumaksi, yleisöä innostavaksi menojazziksi, joka ei ollut niin vaikeasti lähestyttävää kuin puhdas bebop aiemmin. Nuoret suomalaiset huiput eivät toki lähteneet kopioimaan yksi yhteen, vaan hardbop-pohjaan tuotiin omaa ääntä sekä ajan energioita ja soundeja."
Tornion konsertissa kuullaan Jussi Lehtosen sävellyksiä viimevuotiselta Firstbornelta ja myös hänen uunituoreita teoksiaan. Soolotilaa saavat kaikki kokoonpanon persoonalliset solistit, sillä jokainen heistä kuuluu maamme jazzin vahvaan etulinjaan.
Itse konsertin keskipiste Lehtonen kuuluu meidän kysytyimpiin rumpaleihin. Teppo Mäkysen ohella hän on niitä nuoren polven tekijämiehiä, jonka yhteistyökumppanien lista on jo tähän asti pitkä ja vakuuttava; Randy Brecker, Tim Hagans, Wayne Krantz, Jukkis Uotila, Palle Danielsson, Rick Margitza, Marc Bernstein, Scott Kinsey...