10 huhtikuuta 2010

Speden syntymästä 80 vuotta!
Muoniossa avoimet ovet!
Pertti "Spede" Pasasen (1930-2001) syntymästä tulee kuluneeksi ensi lauantaina 80 vuotta ja sitä juhlitaan avoimilla ovilla (klo 14-18) Muonion Mesopotamiassa. Viihdetaiteilijalle piilopirtti Torassieppijärven rannalla oli tärkeä paikka, sillä siellä syntyi klassinen Suomi-viihde sketseineen ja Turhapuroineen.
Spede myi Mesopotamiansa torniolaiselle Kyösti Rantamaalle kolme kuukautta ennen kuolemaansa.

- Spedellä oli Mesopotamian osalta toivomus, että siitä jalostettaisiin kaiken kansan kohtaamispaikka, missä olisi hänen tuotantoaan esillä, muun muassa filmejä ja keksintöjä. Kaupanteon yhteydessä Spede ehti lupautua jo mukaan harjannostajaisiin, mutta äkillinen poislähtö tuli ennen.
- Speden kuoleman jälkeen paikka on ollut kiinni ulkopuolisilta. On annettu rauha hänen tuotantokeskukselleen. Mitään tiukkaa aikataulua entisöinnissä ei ole ollut, Kyösti kertoo.
Nyt kuitenkin Mesopotamia alkaa olla valmis.Nykyisessä muodossaan piilopirtti sisältää kaikki mukavuudet ja jo jonkin aikaa sitä on voinut vuokrata muun muassa hääjuhliin, mutta lauantaina se avautuu ensi kertaa suurelle yleisölle.
Speden piilopirtti valmistui Pallastunturin tien varteen vuonna 1968 ja samoihin aikoihin Kyösti Rantamaa muistelee tavanneensa taiteilijan ensimmäisen kerran.
- Myin silloin nuorena miehenä Lynx-merkkisiä moottorikelkkoja Muoniossa. Spedelle ne eivät kuitenkaan kelvanneet, vaan hänelle piti hankkia Ockelbo. En tiedä miksi. Ei hän sitä paljon käyttänyt, sillä mittariin ehti kertyä vain 75 kilometriä ja kelkka löytyy täältä Mesopotamiasta.
Sittemmin Kyösti tapasi Spedeä pikaisesti useinkin ystävänsä taiteilija Veli Koljosen kanssa
- Pallaksella hän saattoi piipahtaa syömässä tai laskettelemassa, jolloin joskus törmättiin. Hän viihtyi kuitenkin hyvin paljon yksin. Hän teki ahkerasti töitä. Iltaisin ja öisin hän keskittyi kirjoittamiseen, eikä hän halunnut mökilleen vieraita häiritsemään. Yleensä Spede viipyi pari viikkoa kerrallaan, Kyösti muistaa.
Lappi antoi Spedelle rauhan kirjoittaa ja pitkälle 1980-lukua hän kävi Rantamaan mukaan mökillä vielä säännöllisesti, mutta pikkuhiljaa bisnekset etelässä veivät hänen aikansa ja myös golfviheriöt Espanjassa. www.spedemesopotamia.fi
PS. Avoimet ovet keräsivät Luoteis-Lapin mukaan 500 vierasta.