tiistai 8. kesäkuuta 2010

Patsastelua Torniosta!
Jos minun mielestä Tornion ainoa ihailemisen arvoinen patsas on Ensio Seppäsen veistämä Rajaleikki, niin puolustajansa oli myös Umpitunnelin edestä hävinneellä Vapaudenpatsaalla. Sen ääressä turistit kuvauttivat itseään innokkaasti, sillä eihän Vapaudenpatsaita kovin monessa kaupungissa ole.
Ratkaisu oli alun alkaenkin väliaikainen ja sitä on ilmeisesti myös Rajaleikki-patsaan nykyinen paikka, sen verran irrallaan se on.
Miksi Umpitunnelin isäntä Reijo Angeria sitten poistatti Vapaudenpatsaan?

Kesäkuun alussa ilmestyi nettiin Hilkka Keräsen nimenkeruulista otsikolla Vapaudenpatsas pois Torniosta ja koska patsaan olemassaolo ei ollut Reijolle mikään kynnyskysymys, kolme päivää myöhemmin sitä ei enää ollut.
- Lauantai-aamuna nostettiin se nurkan taakse ja siitä sitten VPK:n varastoon, mistä patsas pihalle alun perin haalattiinkin. Eipä siitä kenenkään sen enempää enää tarvi sinnitellä ;).
Adressin ilmestyttyä nettiin Reijo vastasi heti keskusteluosiossa nimellään, kun muut letkauttelivat nimimerkkien takaa. Aktiivisen ja tyrmäävänkin palautteen hän sanoo tulleen pieneltä korkeakulttuurin taidepiiriltä, kun nokatustenkin aiheesta olisi voinut keskustella.
Reijo kirjoitti netissä muun muassa: "Hei Kaikille! Tämän patsaan osalta ei kannata ryhtyä ylilyönteihin, koska se ei julista yhtään mitään, eikä ole tarkoitus olla siinä ikuisuutta.Tuollainen patsas vain sattui olemaan ravintolan rekvisiitassa.Se ei julista Manhattania, sen enempää kuin mitään aatettakaan. Twin City- neidoksihan se festareille laitettiin (2009), mutta se on sen verran painava, että vaikea siirtää aina tapahtuman yhteyteen.
Kyseiselle paikalle on rakennusluvassa kaavailtu jokinlaista patsasta taikka suihkulähdettä, samanaikaisesti kun piha myös kivetetään. Myös asfaltointi on väliaikainen. Suunnitelmat on Umpparissa julkisesti nähtävillä, pyörivät screeneillä.
Antakaa ehdotuksia! Minkälainen laitetaan?
Laman ja muiden allekirjoittaneelle sattuneiden vaikeuksien vuoksi rakennustöiden alkaminen viivästyy.
Ladot puolestaan toimivat ulkotapahtumien ajan torimyymälöinä, ja varmaan sopivat siihen tarkoitukseen siinä missä aitatkin rantaan, onhan tämä maalaiskaupunki.
Tervetuloa kaikki kesätapahtumiin
!"
PS. Toisaalla HS:ssa. Tornion kaupungin sivistystoimenjohtaja Jaakko Junes vastaa Tornio should raise Terveet kädet statue -ryhmälle, että patsashankkeesta on luovuttu, mutta jonkinlainen tori tai aukio lepää ideana virkamiesten pöydillä.