sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Surunmaan 9 laulua Tornionlaaksosta! Pajalalaislähtöisen, nykyisen Göteborgissa asuvan Viktor Fors Mäntyrannan vetämä Surunmaa-yhtye on parhaillaan kiertueella Suomessa promoamassa esikoisalbumiaan Nine songs from the valley.
Vaikka laulaja-lauluntekijä Mäntyranta tekee kaikki laulunsa englanniksi Surunmaa tunnetaan, varsinkin Tornionlaaksossa, parhaiten meänkielisestä tangosta Tulethan takasi, jossa Viktor anelee: "Ja mie pyyän, vaikka polvila. Mie pyyän ja mie itken. Voi rakas, pliis, tulethan takasi!"
Laulu on alkuperäiseltä nimeltään Hanging on, jonka meänkielelle käänsi tunnettu radioääni Bertil Isaksson.
Tango löytyy myös Nine songs from the valley-albumilta, jonka lauluihin Viktor on saanut aiheet Tornionlaaksosta ja monet niistä ovat syntyneet mökillä Pellon Lankojärvellä. Sukulaiset ja kesämökki ovat olleet aina Viktorille tärkeitä, vaikka hän myöntääkin, että nuorempana hiljaisuus ahdisti.
- Teini-iässä tuntui kuin tukehtuisin. Soudin ympäri Lankojärveä ja vihasin Tornionlaaksoa enemmän kuin mitään muuta. Levyn Row boat row-laulu kertoo siitä.
- Tänään, kun olen tullut vanhemmaksi, taas rakastan ja kaipaan Tornionlaaksoa ja toivon, että voisin muuttaa joku päivä takaisin. Olen huomannut kauneuden, mikä piilee kaikessa pienessä ja hiljaisessa, eristäytyneessä ja yksinkertaisessa, Viktor sanoo.
Kun Surunmaa on Tornionlaaksossa keikalla, Mäntyrannan suku on paikalla kannustamassa isoisä Eeroa myöten. Hiihtäjälegendan tavoin Viktorkin on urheilumiehiä ja hänessäkin elää kilpailuhenki, mutta jo varhain hän kertoo valinneen urheilun sijaan musiikin. Viktorin mukaan isoisä ei ole hänen päätöstä koskaan arvostellut, päinvastoin.
- Aina kun ollaan pohjoisessa, Eero ja Raakel yrittävät tulla keikalle, jos jaksavat. He pitävät musiikista, jota Surunmaan kanssa teen. Lapsena tykkäsin kyllä jalkapallosta ja jääkiekosta. Olin jopa aika hyvä kiekossa, mutta musiikki vei voiton.
Viktor alkoi soittaa ja tehdä omaa musiikkia jo kymmenvuotiaana. Erityisesti hän mainitsee musiikinopettaja Örjan Mäen Pajalasta, joka tutustutti hänet bluesiin ja muuhun amerikkalaiseen juurimusiikkiin, joka kuuluu tänään Surunmaan kappaleissa.
- Kun perustin Surunmaan, halusin tehdä koktailin kaikesta mistä pidän. Halusin sekoittaa tornionlaaksolaisen kansanmusiikin melankolian bluesiin, kantriin ja hillybilliin. Yritän tunkea sekaan myös itäeurooppalaista puhallinmusiikkia, johon olen heikkona, Mäntyranta myöntää.
Vahvimpana Surunmaan musiikissa soi kuitenkin äiti-Iiriksen perintönä Suomi, eikä Viktor sitä kiellä.
- Olen kuunnellut ikäni tangoa ja suomalaista iskelmää. Olavi Virta ja hänen Täysikuu ovat mahtavia. Agents on huippuhyvä ja Irwin Goodmanin lauluja olen aina rakastanut. Tärkeää on mainita myös rockbändi Apulanta, johon repsahdin 12-vuotiaana, enkä ole siitä eroon päässyt, Viktor paljastaa.

Surunmaan Suomi-keikat: 28.6 Pellon kirjasto (18.00), 29.6 Kemin kirjasto (15.00) ja Tornion Viihdekahvila Lappelill (19.00), 30.6 Rovaniemen Kauppayhtiö-kahvila (20.00), 1.7 Kuopion K-klubi (20.00), 2.7 Jyväskylän Vakiopaine(20.00), 4.6.Helsingin Pitkämies-myymälä (19.00) ja 7.7 Helsingin Musta Kissa (20.00).