lauantai 26. kesäkuuta 2010

Repe ja Rakovalkealla-laulun synty!
YLE Teemalla nähdään sunnuntaina 27. kesäkuuta klo 12.15 Peter von Baghin ohjaama henkilökuva viihteen moniottelijasta Reino "Repe" Helismaasta (1913-1965). Ohjelma on vuodelta 1979 ja siinä mestaria muistelevat muun muassa Esa Pakarinen, Tapio Rautavaara ja Toivo Kärki.
Repe kirjoitti hupailuja radiolle, teattereille ja elokuviin. Hänen 32 elokuvakäsikirjoituksestaan muistetuimpia ovat Pekka ja Pätkä -elokuvat, Lentävä kalakukko ja Rovaniemen markkinoilla.
Parhaiten hänet muistetaan kuitenkin tuhansien iskelmien tekijänä. Niistä 1500 päätyi levylle ja monista niistä tuli ikivihreitä. Yksi elämään jäänyt klassikko on Äkäslompolossa syntynyt Rakovalkealla, jonka levylle lauloi Tapio Rautavaara.
Näin kertoo Jätkäpoika ja runoilija-kirja:" Urheilumiehinä Helismaa ja Rautavaara kiintyivät hiihtämiseen Lapin talvisissa maisemissa Ylläs- ja Kesänkituntureilla ja porukalla osallistuivat niillä järjestettyihin hiihtoretkiin. Lapissa hiihtäminen oli jotain muuta kuin tavallista hiihtoa; se oli retkeilyä, maisemien ihailua ja myös lauleskelua tulilla. Helismaa oli herkkä ja vastaanottavainen luonne ja sukelsi helposti Lapin lumoihin.Täällä hän rauhottui, kun kiersi Yllästä, Kesänkiä, Kueria ja muita tuntureita. Rakotulia poltettiin, ja kun toiset kaivoivat repuistaan kahvipannut, emalimukit ja kuksansa, Helismaa kaivoi kitaran. Hän oli hyvä seuranpitäjä ja tunnelman kohottaja, ja tunturi oli laulujen arvoinen paikka.
Eräänä päivänä hän tuli Kaulasen Jounin tupaan ja sanoi tälle:" Nyt meillä on kuule uusi laulu, se on yöllä rakovalkealla tehty. Minä vetelen sen nyt."
On yö ja tähdet taivahalla loistaa välkkyen, kun kirkas hohdettaan luo tunturille/ On ympärilläin erämaa ja outo hurma sen, on avautunut sydämeni sille...
Laulu päätyi Aimo Jäderholmin ohjaamaan lyhytfilmiin Laulu Tunturista, joka kertoi pohjoisen koskemattomasta luonnosta. Se kuvattiin maaliskuussa 1949 Ylläksen maisemissa ja kun se esitettiin Helsingin Kino-Palatsissa, monet tulivat katsomaan pelkästään sitä illan pääelokuvan sijaan. Filmin kautta Rakovalkealla-laulusta tuli hyvin suosittu.
Rakovalkealla - http://www.youtube.com/watch?v=VHDW2ZRuUjw