perjantai 12. maaliskuuta 2010

Hannen kuolema yllätti!
Aavasaksalta lähtöisin oleva,1970-luvulla hyvin menestynyt, iskelmätähti Hanne (6.7.1954-10.3.2010) on poissa. Lähipiirille laulajattaren poismeno tuli Iltasanomien mukaan täytenä yllätyksenä, sillä selkäkipuja lukuunottamatta hän oli täysin terve.
Laulua Eija Hannele Höynälä harrasti koko ikänsä. Hänen lisäkseen musikaalisesta aavasaksalaisperheestä keikkalavoilta muistetaan Hannes, joka kiersi Caravan-yhtyeensä kanssa.
Hannen kiivastahtinen laulajan ura kesti kymmenisen vuotta 1970- luvun puolivälistä eteenpäin. Levyttämään hän pääsi, kun Fazerin pomo Topi Kärki sai kuultavaksi hänen nauhoituksiaan, joita Hannen ystävätär oli hänen tietämättään lähettänyt.
Kaikkiaan Hanne levytti 92 kappaletta. Ensimmäinen suurempi menestys oli hänen versionsa vuoden 1975 Euroviisu-voittajalaulusta Ding a-dongista. Sen levytti myös Marion, mutta Hannen tulkinta päätyi Finnhitit-kokoelmalle, jota myytiin yli 100 ooo kappaletta.
Parhaiten Hanne muistetaan kuitenkin Verushkasta ja Hän on mun-lauluista. Viimeksimainitun teksti: "Hän on mun, hän on mun, lökäpöksyni mun. Ujo, laiha ja muutenkin arka..." iskostui samalla lailla kansan mieleen kuin Tarja Ylitalon riimit: " Se on kerrasta poikki, sanon suoraan sen..." Hanne jatkoi myöhemmin miesteemaa myös lauluissa Kotitarzan, Jussista saan miehen armaan ja Viikonloppuisälle, joka oli vastine Reijo Kallion iskelmälle. Hannelle sopi myös hyvin vanha tanssimusiikki; humppa ja tango, jota hän levytti ja esitti keikoilla paljon Hätävara-orkesterinsa kanssa. Esimerkiksi pirteät Tammerkoski ja Juliska olivat hänen perusohjelmistoaan.
1980-luvulle tultaessa Hannen suosio alkoi pikkuhiljaa hiipua. Ennen vuosikymmenen vaihdetta hän teki Irwinin kanssa vielä yhteisalbumin Kulkurin kulta, mutta kansansuosikin tukikaan ei auttanut.
Iskelmätutkija Veikko Tiitto sanoo, että parin duolevytys oli myös Vexin Salmen Levytuottajat OY:n yritys vastata Armin ja Dannyn jättisuosioon, joka oli tullut edellisen vuoden Tahdon olla sulle hellä-laulun myötä.
" Dannyn ja Armin satumaisesta rakkaustarinasta poiketen Hannen ja Irwinin yhteisiin esityksiin haettiin enemmän tavallista ihmistä puhutteleva, sanoisinko maanläheisempi tunnelma.
Muistelen, että kun Kulkurin Kulta-levyä tehtiin niin Hanne odotti kaksosia. Hänen tilansa salattiin siten, että levykannen valokuvassa otettiin tarkoin huomioon vaatetus sekä kuvakulma. Eihän olisi ollut sopivaa, jos raskaana oleva nainen olisi Irwinin kanssa kuvassa ja siinä olisi lukenut Kulkurin kulta.
Levyn julkaisuvuonna Hanne esiintyi muun muassa Oulu-Humpassa ja panin merkille, että hänen asuntovaunuunsa kuskattiin melko suuria vaippapaketteja. Artistin oli kuljetettava siis kaksosia mukanaan."
Levytysuran jälkeen Hanne omistautuikin perheelleen. Hän on elänyt Saksassa ja Ruotsissa ja viimeiset vuodet Valkeakoskella. Paluuta keikkalavoille hän ei koskaan tehnyt.