torstai 25. maaliskuuta 2010

Suomen ensimmäinen bluesalbumi!
Albert eka kertaa levyllä!
KLASSIKKO Eero Raittisen juttu on aina ollut musta rytmimusiikki, niin laulajana kuin hänen isännöimässä Saariselän Tunturibluesissakin.
Eero teki ensimmäisen oikean keikkansa vappuaattona 1960 veljensä Jussin kanssa ja vuosikymmentä myöhemmin esikoisalbuminsa Eeron Elpee, jota Suomen rajojen ulkopuolella myytiin nimellä Blues From The North. Muutamaa vuotta myöhemmin levystä otettiin vielä pieni lisäpainos, mutta koskaan se ei ole ilmestynyt CD:nä, vaikka syytä olisi.
Kun 1990-luvulla jututin Raittista Blues Newsiin, hän kertoi, että Vanha holvikirkko-hitin jälkeen RCA-pomo Johan "Mosse"Vikstedt antoi hänelle vapaat kädet tehdä oma sooloalbumi, valita biisit ja muusikot.
Vokalistina Raittinen halusi tarjota uuden näkökulman tuttuihin lauluihin ja Blues From The North-levyä pidetäänkin ensimmäisenä vakavasti otettavana mustan musiikin levynä Suomessa. Sillä soittavat maamme eturivin muusikot muun muassa puhaltajista Paroni Paakkunainen, Junnu Aaltonen ja Eero Koivistoinen. Viimeksimainittu vastasi pitkälti levyn sovituksista. Hän toi mukanaan oman jazzbändinsä ja kaksi Peddlers-biisiä.
- Peddlers oli sen ajan brittiläistä acidia. Siinä oli hiton hyvä urkuri, joka lauloi ja jonka laulut Who can I turn to ja Empty club blues olivat loistavia, Eero kertoi.
Puolella levyn biiseistä soittaa Eeron Help; Jukka Tolonen, Häkä Virtanen, Vesa Aaltonen ja Hillell Tokazier.
- Helpissä meillä oli tosi nasta porukka. Soitettiin keikoillakin rhythm`n`bluesia, mutta se jäi lyhyeksi, koska elämäntilanteet vaihtuivat nopeasti. Kun seuraava sivu kääntyi, Vesa ja Jukka olivat jo Tasavallan Presidentissä.
Levyllä luonnollisesti Jukka Tolonen dominoi. Eeron vauhdikkaissa Van Morrison-tyylisessä Caldonia-tulkinnassa ja Yardbirdsien Pretty Womanissa Tolosen kitarointi on upeaa, mutta hitaassa bluesissa Spoonful se ei toimi. Jukan soitosta puuttuu särmä. Biisi olisi kaivannut vastapainoksi esimerkiksi huuliharpun karheutta kuten Creamillä.
Levyn kahdella perinteisellä dixillä Basin street blues ja St. Louis blues soittaa maineikas DDT Jazz Band ja jälkimmäisen kitarasoolon hoitaa Albert Järvinen.
- Albert oli eka kertaa studiossa ja soitti kerralla soolon sisään. Onhan se loistava soolo. Mä muistan ne äänet vieläkin. Hällä ei ollut pienintäkään vaikeutta muodostaa saundia kitaran ja styrkkarin kanssa. Albert soitti St. Louis bluesin soolon Gibson 335:llä, Eero muisteli.
Blues From The North-levyltä löytyy myös upea balladi Peace in the valley. Sinä Eeroa säestää pianisti Tokazier ja tulkinta pääsee lähelle hänen bravuuriaan That lucky old sun.
Kuuntele Eeron tuore haastattelu Satumaasta!