12 maaliskuuta 2010

Ivalo Suomi-rapin keskus!
Guerra Norte (Pohjoinen sota) on suomalaisissa rap-ja hiphop-piireissä arvostettu ryhmä. Se syntyi vuosia sitten Ivalon lukiossa ja sen tunnetuimmat nimet ovat RCAlle useammankin albumin tehnyt Ezkimo, inarinsaameksi räppäävä Amoc, SM-tittelin 2003 voittanut Edorf ja Ambassa, jonka musiikkia on julkaissut Johanna-kustannus.
Guerra Norten kylmään rinkiin kuuluu myös Suomen hiphop-tuottajien eturiviin lukeutuva Juan Muteniac, joka on oikealta nimeltään Juho Mutenia. Hän on helsinkiläistynyt latinolappalainen, joka syntyi Ivalossa vuonna 1984.
Juanin tuoreella debyyttialbumilla Koko Suomi vierailee Suomen nimekkäimpiä rap-artisteja; Asa, Skandaali, Gee (ent. Pikku G), Joniveli, Timo Pieni Huijaus, Og Ikonen, Kymppilinja, Vapaapudotus, Tasis Kapasiteettiyksiköstä ja Ezkimo.
Muteniac edustaa soundillisesti vanhempaa koulukuntaa, joten hänen tuotannossaan on aistittavissa vaikutteet 90-luvun kulta-ajan itärannikon hiphop-musiikista. Hän on loihtinut saundeja Guerra Norten tuotoksien lisäksi muun muassa isoveljensä Ezkimon, Pikku G:n ja Royal Familyn levyille.
Koko Suomi-levy on nauhoitettu studioissa ympäri Suomen ja sen on masteroinut Iso H Rähinä Records Studioilla. Albumin julkaisija on Northgrind Music ja radiosoittoon siltä on lohkaistu Geen ja Juanin yhteistyön tulos Rakastan-biisi.
Ezkimo & Esa Pakarinen (prod. Juan M: Tytöt moi-http://www.youtube.com/watch?v=jKi2bcofb8g
Stepa Made In Sodankylä!
Rap-artisti Stepa (Joni Stenberg) on ehtinyt nuoresta 22-vuoden iästään huolimatta vakiinnuttaa paikkansa täkäläisillä musiikkimarkkinoilla. Vuonna 2008 ilmestynyt debyyttilevy MC nousi heti avausviikollaan Suomen viralliselle albumilistalle ja lennätti Sodankylässä varttuneen ja nykyisin Tornion Kivirannalla asuvan räppärin keikoille ympäri Suomen. Erityisesti Stepan persoonallinen, nokkelaa huumoria tihkuva kerrontatyyli keräsi kiitoksia niin kriitikoilta kuin yleisöltäkin.
Uusi albumi Made In Sodankylä jatkaa siitä, mihin esikoisella jäätiin. Kappaleilla ammennetaan riimiteltävää arkisista aiheista kuten lastenlaulut ja pessimismi, pysyen kuitenkin hyvien puolella. Stepa käsittelee teemoja uusista näkökulmista ja yllätyksellisiä juonenkäänteitä säästelemättä. Tässä häntä auttavat levyn kovatasoiset vierailijat, joihin lukeutuvat muun muassa Laineen Kasperi, Hannibal, Are, Edorf ja Tykopaatti.
Pitkäsoiton julkaisee tamperelainen Joku Roti Records ja paketin sitoo eheäksi kokonaisuudeksi tuottaja Ilari Autio yhdessä Tapani Kansalaisen kanssa.
Made In Sodankylä tulee kauppoihin 17. maaliskuuta ja 19. päivä Stepa nähdään keikalla Cult Cinemassa,Torniossa ja 20.päivä Tivolissa, Rovaniemellä.