keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Peter Franzénista kirjailija!
Suosikkinäyttelijä Peter Franzénilta tilattiin kirja näyttelemisestä, mutta syntyikin tarinoita pikku-Petestä. Pikkuhiljaa, runsaassa kuudessa vuodessa, niistä syntyi miehen esikoisromaani Tumman veden päällä.
Kirja on suurelta osin kuvaus Franzénin omista lapsuusvuosista Keminmmaalla. Pete viettää huoletonta pienen pojan elämää, kunnes perheen isän alkoholismi karkaa käsistä ja se muuttuu painajaiseksi.
Romaani valmistui Los Angelesissa Franzénin odotellessa elokuvarooleja. Taustalla soi melankolinen Cold Mountain-elokuvan soundtrack, joka viritti hänet kirjoitustunnelmaan ja palautti lapsuusmuistoihin.
Teosta on pidetty tärkeänä puheenvuorona perheväkivallasta ja erityisesti lapsen näkökulmasta. Se on otettu hyvin vastaan kriitikoiden keskuudessa. Muun muassa Keskisuomalainen kirjoittaa: "Peter Franzénin esikoisromaanissa näkyy vahva draaman imu. Kuvat ovat kirkkaita ja täsmällisiä. Pienen pojan matka läpi kauhun ja ilon, pelon ja turvan, rakkauden ja vihan on henkeäsalpaavan koskettava."
Cold Mountain: Natalie Merchant-My skin-http://www.youtube.com/watch?v=POom3BqFwb0
Merilappilaiset Peter & Puntti Emmauksen tiellä -http://www.youtube.com/watch?v=MMUOF3CAUxU