perjantai 18. maaliskuuta 2011

Bluesin siloposki Ranualta!
The Practice: You´re The One (Shuffle music)
Suomalaisen elokuvan kivikasvon Ilkka Koivulan, Pohjantähden Akseli Koskelan, odottaisi diggaavan jotain Totisen pojan jenkaa, mutta ei Ranuan Humphrey Bogartin suuri rakkaus on tiukka rhythm & blues ja rock`n`roll.
Practice-yhtyeen huuliharpisti-laulaja Koivulan ote musiikin tulkitsemisessakin on karski ja ilkeä ja hyvä niin. Hänen ääni sopii just siks´tämän genren musiikkiin.
Vaikka You´re The One-EP:llä Ilkka huutaa rakkautensa perään, ei hän itke. Perussuomalaisen tavoin Koivula ei puhu, ei pussaa, mutta laulaa vietävän hyvin.
Levyn ehdoton helmi on puolinopea nimiraita , jonka maaginen tunnelma tuo lähinnä mieleen Robin Trowerin Bridge of Sights-albumin. Siinä yhtye hiihtää omaa latuaan ja Ilkan laulu, jykevä komppi ja heiheihei-junttahuudot ovat mannaa korville.
Practicen neljän biisin lahjapaketti yhtyeen basistilta ja tuottajalta Henry Ojutkankaalta sai tätä onkin ootettu-kiljahduksiin. Kun Dr. Feelgoodin nokkamies Lee Brilleaux menehtyi syöpään huhtikuussa 1994, se tiesi yhtyeen loppua. Se jätti jälkeensä kuitenkin satoja Feelgoodista innoitteensa saaneita orkestereita. Suomessa tunnetuin ja pitkäikäisin tämän leirin bändeistä on Doctor`s Order, joka Practicen tavoin liputtaa myös Piratesin ja Hurriganesin puolesta.
Kuitenkin pelkästään jo tämän EP:n perusteella Practice kantaa Brilleauxin perintöä huomattavasti paremmin ja arvokkaammin. Koivulan ja kitaristi Jari Elsilän edellinen bändi Mojo Zombies oli vielä liian orjallisesti yksyhteen Dr. Feelgoodia, mutta nyt 1970-luvun pubrockin parhaat ainekset ovat siivilöityneet Elsilän biiseihin. Toki Practicessä kuullaan edelleen Suomen parhaan Wilko Johnson-kitaristin Elsilän tappavan tehokasta nakutusta, mutta hän koukuttaa myös omilla jutuillaan ja näin erotutaan massasta.
Harmi vain Practice-miehille yhtye on toistaiseksi pelkkä harrastus. Ilkka näyttelee ja Jari on kotimaisen sarjakuvan aatelia, kulkien Kari Suomalaisen jalanjälkiä. Hän piirtää muun muassa Kalevaan (kuva). Henry taas on aktiivinen muitten bändiensä kanssa ja rumpali Jaakko Jakku keikkailee Mariskan Pahoissa Susissa.
4/5 Väylän Pyörrettä