lauantai 26. maaliskuuta 2011

The Searchers Ilovaarirockiin!Suomen ensimmäinen rautalankabändi the Strangers vietti 50-vuotispäiviä viikonloppuna Back To Sixties-risteilyllä Helsingin ja Tukholman välillä. Yhtyeen rumpali ja sittemmin promoottori Ande Päiväläinen käynnisti tapahtuman 1990-luvun alussa Vuokatin Katinkullasta ja siitä lähtien hän onkin pitänyt huolen, että hengissä tai ainakin hengityskoneessa olevat 1960-luvun bändit kuten Ernos, Topmost, First, Esquires ja Roosters pääsevät esiintymään. Strangerskin heittää pari keikkaa vuodessa!
Kuitenkin ehdottomasti Suomen suosituin Sixties-juhla on Ilovaarirock Joensuussa. Ensi kesän pääesiintyjänä 15. heinäkuuta on vuonna 1960 perustettu liverpoolilainen the Searchers (kuvassa v.-65), jota johtaa edelleen kitaristi-laulaja John McNally (69v). Yhtye muistetaan muun muassa hiteistään Sweets for My Sweet, Needles and Pins, Don't Throw Your Love Away ja Love Potion No. 9. Muut esiintyjät ovat Alwari Tuohitorvi, Hasse Walli Power-trio ja Express.
Tapahtuma sai alkunsa 1996 Ilosaarirockin tuoksinassa, kun vanhat parrat löivät päänsä yhteen ja päädyttiin muistelemaan menneitä ja ensi kesällä "luokkakokousta" pidetään jo 16. kertaa.
- Alussa juhlijoita oli kolmentuhannen pinnassa, mutta vuosi vuodelta yleisömäärä vain kasvoi ja nyt viimeiset kymmenen vuotta 5000 lippua on myyty ennakkoon, kertoo Arto Pippuri, tapahtuman yksi pioneereista.
Järjestävä yhdistys, Grand Old Rockers of Joensuu pyrki luomaan tunnelmaltaan rennon nostalgiahenkisen rocktapahtuman ja siinä se onnistui.
- Pienellä budjetilla aloitettiin,ettei kenenkään tarttenut "vekseliin" nimeään laittaa ja kun kassaan alkoi kertyä rahaa, on pystytty tuomaan joka vuosi joku ulkolainen pääesiintyjä.
Kotimaisten 1960-ja 1970-luvun listaimien lisäksi Ilovaarirockissa onkin vieraillut komea joukko tähtiesiintyjiä: Pete Best (ex-Beatles), Swinging Blue Jeans, Tremeloes, Yardbirds, Ken Hensley (x-Uriah Heep), Paul Jonesin liidaama Manfreds ja Troggs.
Tapahtuman menestykselle Pippuri ei löydä yhtä ainoaa syytä, mutta vanhemmalle polvelle hänestä ykkösasia on viihtyminen.
- Musiikin lisäksi tärkeää on, että näkee tuttuja ja voi vaihtaa kuulumisia.Ehdottomasti olosuhteet paikalla täytyy olla myös hyvät, tarjoilu pelata ja muutenkin, sillä meidän ikäluokka ei jaksa jonotella.
Arto uskoo että Sixties-tapahtumalla olisi menestyksen mahdollisuus myös pohjoisessa. Kun mainitsen Tonicsin comeback-konsertit Torniossa, joista ensimmäinen veti ennätysyleisön, mutta seuraava kesä ei enää.
- Teillä on ollut hyvä alku. Ehdottomasti olisi pitänyt vain seuraavana vuonna "uusiutua", koska se Tonics-juttu oli eka kerralla nähty, vaikka olisi kyseessä kuinka hyvä bändi.
- Aloittakaa uuudestaan, Arto Pippuri rohkaisee.
Olisiko esim. tällainen laatutapahtuma mahdollinen HaparandaTorniossa enää 2000-luvulla?