maanantai 28. maaliskuuta 2011

Huutajat Suomen suurimmalle suolle!Ylläksen kainalossa sijaitseva Kurtakon kylä järjestää kolmipäiväiset kulttuuripäivät 1.-3.heinäkuuta, joka tarjoaa uusrahvaanomaista viihdykettä moneen makuun ja yhdistää eri taiteenalojen osaajia. Historian kirjat kertovat, että Kurtakko syntyi 1600-luvulla saamelaisten poronlypsykentälle. Kylän kulttuuri muotoutui ainutlaatuiseksi erämaan viljelijäkulttuuriksi, jossa kansa eli suuren suon laidalla sopeutuen Lapin luonnon kahdeksan vuoden ajan elämänkiertoon. Kurtakon kulttuuripäivien pääesiintyjänä on Mieskuoro Huutajat, joka avaa sanaisen arkkunsa Teuravuomassa. Marssivatko miehet mustissa hyllyvällä suolla vai pitkospuita pitkin, se nähdään lauantaina 2. heinakuuta Kolarin kylien välisen leikkimielisen kisan jälkeen. Puolen päivän jälkeen myös tanssija Titta Court kirmaa Rantatalon heinäniitylle ja tehdään taidetta moottorisahalla, joita on esillä isompikin määrä.
Sunnuntain pääjuhlassa kuullaan Wimmen jälkeen tunnetuinta saamelaistaiteilijaamme Ulla Pirttijärveä, joka loi musiikillaan pohjan aikanaan Angelin tyttöjen menestykselle. Nykyään hänen moderni joikunsa on tunnetumpaa Norjassa ja Japanissa kuin kotimaassa, joten Ulla on esiintyjä paikallaan. Etelästä vierailee haitari-basso-duo Lepistö-Lehti, joka muistetaan muun muassa Värttinästä. Lisäksi oman alueen musiikkia esittävät Pieni Kansani Laulu-kuoro ja Surunmaa.

Paikallista kulttuuria päiviin sisältyy runsaasti. Muun muassa vanhat kylänmiehet kertovat juttuja savotoilta ja esillä on emäntien kätten töitä. Ohjelmaan kuuluu myös runopiknik ja paneeli, jonka aiheena on Lappilaiset Mytologiat. Teatterin puolelta mukana on Topi Mikkolan Rosa Liksom-monologi ja Hannu Frimanin stand up-komiikkaa. Huutajat: Ratiritiralla