torstai 24. maaliskuuta 2011

Torra testasi Ringon rummut! The Shanes: Svante Elfgren (vas.), Tommy Wahlberg, Tor-Erik Rautio ja Staffan Berggren.

Tornionlaaksolaisista lähimmäksi Beatlesia pääsi Kiirunan Tuolluvaarasta lähtöisin oleva the Shanes, joka nousi raketin lailla yhdeksi Ruotsin suosituimmista popyhtyeistä instrumentaalilla Gunfight Saloon vuoden 1963 alussa. Niinkuin monet muutkin sen ajan nuorisobändit Shaneskin aloitti Shadows-tyylisellä materiaalilla ja otti mukaan laulun Beatlesin päästyä pinnalle. Haaparannan ensimmäinen poikabändi Tonics, alkuperäiseltä nimeltään Soundcasters, taas otti mallia Shanesiltä, jonka lämppärinä se heitti ensimmäisen keikkansa Sangiksessa.

Shanes esiintyi Beatlesin kanssa heidän toisella vierailulla Tukholman Johanneshovissa 1964. He soittivat 29. heinäkuuta kahdessa konsertissa ja paikalla molemmissa oli noin 5000 kirkuvaa fania.
Esiintymisten välissä Shanesit pääsivät pistäytymään myös Beatlesin pukuhuoneessa.


Nykyään Luulajassa asuva, meänkieltä puhuva rumpali Tor-Erik "Torra" Rautio omistaa yhä Beatle-poikien nimmarit.

- Löysin ne vanhojen fanikirjeiden joukosta. Onneksi äitini otti ne talteen ja säilytti.

Pikkusen Shanesin poikia jännitti ennakkoon tapaaminen, mutta heidän yllätykseksi Paul McCartney hyppäsi heti ylös tervehtimään heidät nähdessään. Hän kehui, että Shanes oli paras bändi, mitä hän oli kuullut pitkään aikaan. "Teidän beat on oikea, vahva ja kulkeva- juuri minun makuuni", hehkutti Paul, joka oli hyvin perillä yhtyeen sen astisesta historiasta.

Kun Shanesit halusivat yhteiskuvaan Beatlesien kanssa, yhtyeen jäsenet sanoiva ok, mutta manageri ei. Paul järjesti kuitenkin kuvaussession Ringon rumpujen taakse ja niin pohjoisen karpaaseille jäi muisto tapaamisesta nimmareiden lisäksi. (Lisää Shanesista kirjassa Poppia Väylän pyörtheistä)