keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Tänä iltana: Vesku!
YLE Tv2 klo 22.50 (uusinta 3.4. klo 17:05)

Tuli räiskyy nuotiossa Inarin Veskoniemessä, kun Vesa-Matti Loiri kertoo elämästään Mika Kaurismäen koskettavassa dokumentissa Vesku, josta löydät enemmän tarinaa täältä: http://vaylanpyorre.blogspot.com/2010/08/vesku-inarilta-moottorivene-hyrisee.html '

Vesa-Matti Loiri tuli Isolle Inarille 1980-luvun lopulla. Hän oli kuullut raveissa, että siellä olisi järvenrantatontti myytävänä ja hän teki kaupat.

Loirin rakkaus Lappiin oli syttynyt jo paria vuosikymmentä aiemmin, työkaverinsa Spede Pasasen mökillä Muoniossa. Sinne Vesku ja Spede karkasivat kirjoittamaan kuolemattomia, jo klassikoiksi nousseita elokuviaan ja sketsejään.

Hän rakennutti mökkinsä vähän samaan tyyliin kuin Spede Mesopotamiansa. Mökki Veskoniemen rannassa on tilava, muttei pröystäilevä ja maisema järvelle on upea.

-Täällä voi kokea, mitä on täydellinen hiljaisuus, rauha, Vesku on sanonut.

Omassa Ivalon mökissään hän on saanut nauttia yksinolostaan.

- Jos olen ollut liian pitkään yksin, ukot käyvät katsomassa, että äijä on kunnossa.

- Jos taas kaipaan seuraa, mökiltä on vain pieni taksimatka ravintola Kultahippuun. Sieltä löytyy aina juttuseuraa, eikä Lapissa aika, muutaman päivän katoaminen merkitse mitään, Loiri vitsaili pari vuotta sitten Avun haastattelussa.

Sen jälkeen Loirin Inarilla käynnit ovat jääneet huonon terveyden vuoksi lyhyiksi, mutta ensi kesänä Vesku on sanonut palaavansa "paratiisiinsa", kunhan kotiutuu Thaimaasta. Toivottavasti Vesku palaa elossa, sillä edellisen reissun jälkeenhän poppamiesten käsissä, kunto oli romahtanut.

TÄNÄÄN myös: Teema klo 19.00: Kesäfestarit: Procol Harum, Geordie ja Rory Gallagher. Teema klo 19.20: Kirjamaa: Lukupiirissä Tommi Liimatan miestragedia Muovikorvo. Nelonen klo 22.00: Maria: Artistivieraana kultalevyn kunniaksi kevätkiertueelle lähtevä reggaemies Jukka-Poika!