sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Herra Ylppö, matkalla Sodankylään!
Monelle kesä alkaa Sodankylän elokuvajuhlilta (15.-19.6), kuten vaihtoehtorokkari Herra Ylpöllä, joka aikoo reissustaan pitää blogia. Hän on laatinut myös pohjoiseen matkaaville säännöstön Kaurismäen hengessä, joka on luettavissa osoitteessa http://www.ihmiset.fi/?cat=1
Kotimaisista eniten mielenkiintoa herättävät varmasti juuri Kaurismäen veljesten elokuvauutuudet. Akin Ranskassa valmistama kengänkiillottajan ja pakolaisen tarina Le Havre saa odotetun Suomen ensi-iltansa Sodankylässä, samoin Mikan Miriam Makeba -dokumentti Mama Africa. Suomessa ensiesityksensä.saa myös Peter von Baghin maailmalla mainetta niittänyt neliosainen dokumentti Sodankylä ikuisesti. Samoin Anssi Mänttärin uutuus Tarkastaja, joka on tragikomedia vakuutustarkastajan pakkomielteistä. Lisäksi Mänttäri nähdään keskushenkilönä Sanna Maari Tyystin dokumentissa Paluu Sodankylään.
Juhlat käynnistyvät 15.6 klo 14 Kauas Pilvet Karkaavat-konsertilla, jossa tuttuja elokuvasävelmiä esittävät Sodankylän mieslaulajat ja Lapin lauluraito.
Musiikkielokuvista tietysti Mika Kaurismäen Mama African ja Loirin lisäksi, kannattaa katsoa brittiohjaaja Tony Palmerin dokkari Bird On A Wire vuodelta 1974. Sen keskushenkilönä on Leonard Cohen ja sitä ei ole aiemmin Suomessa esitetty.
Perinteiseen tapaan Sodankylässä nähdään vanhoja mykkäfilmejä musiikin säestyksellä. Saksalaisitalialainen Prima Vista-yhtye musisoi elokuvien Äiti Krausen matka onneen (1929) ja Panssarilaiva Potemkin (1925) taustalla, kun taas Fritz Langin klassikon Metropolis (1927) värittää Cleaning women.
Festivaaliklubilla meno jatkuu juhlien ajan melkein yötäpäivää. Tunnelmaa virittelevät vuorollaan Suomen nerokkaimmat dj:t: Jojo200 ja Olenko, mutta oman shownsa pitkänä viikonloppuna vetävät myös Samuli Putro, Cleaning Women ja A. Matikainen & Seita-Baari. http://www.msfilmfestival.fi/