keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Englantilainen New Yorkissa!

Tänään tulee kuluneeksi 30 vuotta, kun John Lennon ammuttiin kotinsa eteen New Yorkissa. Ex-Beatle ehti asua kaupungissa kymmenisen vuotta, josta ajasta nähdään YLE Teemalla ensi lauantaina klo 21 alkaen uunituore dokumentti LENNONYC.
Lennonin surmasi mielenterveysongelmista kärsinyt David Mark Chapman.

John oli päässyt juuri viiden vuoden paussin jälkeen taas musiikinteon makuun.Double Fantasy-albumi oli rikkonut hiljaisuuden hänen ympäriltään ja se viestitti harmonian ja tasapainon löytymisestä. Perheonni kukoisti ja John ja Yoko lauloivat toisilleen ja Sean-pojalleen. Pieni elinpiiri oli ehkä vieraannuttanut, mutta samalla vapauttanut Johnin olemaan perheenisä ja luopumaan pakkomielteisestä sankarin viitan kantamisesta.
Double Fantasy-levyn oli hankkinut myös Chapman. Hän oli asettunut John Lennonin asuntoa vastapäätä kadun toisella puolen sijaitsevaan yömajaan. Mukanaan hänellä oli Johnin uuden albumin lisäksi Salingerin Sieppari Ruispellossa-kirja, Beatles-kasetteja ja kolmenkymmenenkahdeksan kaliiperin revolveri. Päivällä 8. joulukuuta Chapman näki Johnin ja Yokon poistuvan asunnoltaan ja hän riensi Lennonin luo pyytäen hänen signeerausta Double
Fantasy-levyyn. Hän kirjoitti "John Lennon 1980" ja painui vaimonsa kanssa limousineen. Illalla pariskunnan palatessa studiolta, jossa he olivat äänittämässä Yokon laulua Walking on thin ice, Chapman oli taas vastassa, nyt aseen kanssa. Hän ampui Lennonin kylmäverisesti 22.45 ja puolta tuntia myöhemmin John menehtyi matkalla sairaalaan.
Johnille muutto New Yorkiin vuonna 1971 merkitsi sitä, että hän sai lopulta hengittää vapaasti, käydä rauhassa jopa syömässä ja ostoksilla ja kävelyllä puistossa brittilehdistön nälvimän Yoko Onon kanssa. Toisaalta alkuvuodet merkitsivät myös aktiivista ja värikästä osallistumista rauhanliikkeeseen, monia vuosia Nixonin hallinnon karkotusuhan ja pelottelun alla elämistä.
Michael Epsteinin dokumentti LENNONYC sisältää paljon ennennäkemätöntä arkistomateriaalia Lennonin elämästä, myös Double Fantasy-levyn valmistumisesta ja muistakin levyistä saadaan uutta tietoa. Lisäksi dokumentissa haastatellaan muun muassa Yoko Onoa, Elton Johnia, Dick Cavettia, David Geffeniä, Klaus Voormania, Earl Slickiä ja taustabändi Elephant's Memoryn jäseniä .
Ensimmäisiä kertoja LENNONYC esitettiin ilmaisnäytöksenä New Yorkin Central Parkissa 9. lokakuuta, jolloin Lennon olisi täyttänyt 70 vuotta.
John Lennonin ajatus kuolemasta! (Kuvassa John antaa nimmarin murhaajalleen.)