keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Pauli teki tangon Aavasaksalle! Oululainen laulaja-lauluntekijä Pauli Haapalainen on kirjoittanut hienon laulun Aavasaksalle, jonka on säveltänyt Jamppa Tuomisen hovisäveltäjänä tunnettu Veikko Juntunen. Kappale löytyy Paulin uunituoreelta tangoalbumilta Satumaan portilta (Bestman Music), jolla on mukana myös parivaljakon viimeisin menestys, Arja Sipolan laulama Kaupunki valvoo, joka on ollut jo yhdeksän viikkoa Tätä Suomi Tanssii-listalla.
Aavasaksasta on tehty paljon lauluja, mutta valitettavan harva niistä on jäänyt elämään. Äkkiseltään tulevat mieleen Dallapen savikiekolle vuonna 1929 taltioima ilkikurinen foxi Aurinkovaaran juhannuksesta ja rokkikukko Herra Ylpön tilitys Lappi-muistoista, joka sai nimekseen Aavasaksa.
Ammoisina aikoina Aavasaksalla vieraili taiteilijoita, jotka eivät matkakertomuksissaan ylisanoja säästelleet. Monella tämän päivän ihmisellä kauneusarvot ovat hukassa ja raha on ainoa, jota kumarretaan ja Aavasaksan sydän aiotaan viedä. Onneksi kuitenkin on vielä niitäkin kuten Pauli, jotka näkevät Aavasaksan ainutlaatuisuuden.
Paljon Lapissa keikkaillut Pauli on tullut vuosien myötä tutuksi Tornionlaakson kanssa ja Tengeliöjoen rannalla lomaillessa Hokkasen perheen luona syntyi myös Aavasaksa-tangon teksti pari vuotta sitten.
- Inspiraatio syttyi helposti. Vietettiin perinteistä keväistä urheiluviikonloppua. Hiihdettiin, saunottiin, lilluttiin kylpytynnyrissä ja pidettiin hauskaa hyvässä seurassa. Ympärillä oli Lapin taikaa, tähtiyö, paukkuva pakkanen ja kauniit Aavasaksan lumiset rinteet.
- Ennen kotia lähtöä oli pakko istahtaa kuistin portaille ja panna ajatukset paperille. Ouluun päästyä vein tekstin Veikolle ja hän teki siihen kauniin sävellyksen melko pian sen jälkeen.
Paulin ja Veikko Juntusen yhteistyö onkin ollut hedelmällistä, sillä yhdessä on syntynyt jo puolisensataa laulua.
Kilpailumenestystäkin on tullut, sillä Seinäjoen tangomarkkinoiden sävellys- ja sanoituskilpailussa 2006 ja 2009 kaksikko oli finaalissa.
Satumaan portilta- albumilla heidän tangojaan on mukana 14. Arjan lisäksi levyllä vierailevat myös Terhi Lehtoniemi ja Jaana Raivio, mutta suurimman osan niistä tulkitsee Pauli. Levyllä häntä säestävät Seppo Leinon, Aku Toivosen ja Pekka Pölläsen studio-orkesterit, mutta keikkoja Pauli tekee niin Oulun kuin Lapin läänissäkin Maximus-bändin solistina.
( CD:tä voi tilata osoitteesta: www.netti-iskelmat.com!