perjantai 28. tammikuuta 2011

Ylläs Jazz Blues käynnissä!
Kiskot vievät pohjoiseen...

Louisianan kuumat tuulet puhaltavat Ylläksellä kun Spirit Of New Orleans ja trumpetisti Leroy Jones (kuvassa) panevat tanssikenkiin vauhtia kuudennessatoista Ylläs Jazz Blues -tapahtumassa tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Tämä takavuosien suosikkiesiintyjä palaa pitkästä aikaa Ylläkselle monien jazzvieraiden toivomuksesta. Pasunisti Katja Toivolan johtamaa orkesteria kuullaan sekä perjantaina että lauantaina Äkäshotellissa. Toinen rapakontakainen kokoonpano Äkäshotellissa on Chicagosta saapuva The Modern Sounds. Vauhdikkaalla ja riemastuttavalla musiikillaan tämä kolmihenkinen trio on omiaan nostattamaan tunnelmaa missä ikinä kulkeekin. Äkäshotelli on tällä kertaa paikka, jossa juhlitaan aamukolmeen asti. Puolenyön jälkeen myytävällä yölipulla sinne voivat passittomatkin yövirkut kätevästi kerääntyä muiden paikkojen sulkemisen jälkeen. Yöohjelmana on Hoo Doo Rewue, jossa blueskitaristit Tomi Leino ja Jo' Buddy kokoonpanoineen kohtaavat fonisti Juho Hurskaisen Joe's Frantics -kokoonpanon. Keskeytymätön kaksituntinen pitää juhlijat taatusti hereillä. Ylläskaltiossa isännöi perjantaina ja lauantaina tuttuun tapaan Eero Raittinen. Hän saapuu Saariselän Tunturibluesista mukanaan Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani. Viime aikoina suureen suosioon iskelmärintamalla noussut Kilpeläinen pureutuu tällä kertaa mustaan musiikkiin. House-bandinä toimii tietenkin Eero Raittisen loistava Noisy Kinda Men. Kotimaisen jazzin huiput pääsevät tänä talvena ääneen Revontuliravintola Porossa, Ylläshuminassa ja Pyhän Laurin kappelissa kun Ylläksen Kaivohuone on tällä kertaa pois kuvioista. Tulossa ovat muun muassa Teemu Viinikainen, Jukka Perko ja Jarmo Saari. Viime vuonna tutuksi tullut vibrafonisti Panu Savolainen, Pori Jazzin tämän vuoden nuori taiteilija, tuo paikalle kaksi trioaan; Herd esiintyy lauantaina ja Ohne sunnuntaisessa päätöskonsertissa. Ohne edusti tänä vuonna Suomea Young Nordic Jazz Comets -kilpailussa. Ohjelmaa tulee olemaan myös Taigassa, Kellokkaassa, latukahvioloissa ja pubeissa. Tarkempi ohjelma löytyy napsauttamalla vasemmalla olevaa Ylläs Jazz Blues-banneria!
Lännen lokarin veli Pakkasukkoon!
On sanottu, että Chuck Meadillä on varaa jättää stetsoninsa samaan naulakkoon, kuin Waylon Jenningsillä ja Willie Nelsonilla. Onko näin, sen voi jokainen itse päättää tulemalla kuuntelemaan hänen kuivan karheaa countryääntä Kemin Cumulukseen 29. tammikuuta. Chuck on vuoden 2011 Pakkasukko Blues & Jazzin (28.-30.1.) pääesiintyjä. Kaikkinensa festivaalin alustava ohjelma näyttää monipuoliselta ja todella kansainväliseltä. Bluesin kovin kiinnitys, Big Joe Louis ja Imelda May-tyylistä säihkettä omaava Carmen Ghia tulevat Brittein saarilta, Martin Harley Walesista, Ana Bon-Bon Kanadasta, Ben Mouling Belgiasta ja Lady Flo Ranskasta. Suomi-osastolta pomittakoon pirtsakka Sweet Jeena & the Roommates ja täkäläisittäin mielenkiintoisin ohjelmanumero Tribute to Astor Piazzolla. Se tuo yhteen sisarukset hanuristi Sari Välitalon ja kitaristi Jari "Heinä" Niemisen, joka nähdään vihdoin livenä kotikaupungissaan. Pakkasukon kirkkain tähti Mead saapuu Kemiin suoraan Country and Roots Cruise-tapahtumasta, jossa risteillään Oslosta Kieliin. Kannuksensa ja maineensa hän on hankkinut honkitonkyhtye BR549:n laulaja-lauluntekijä. Country on hänen juttunsa, mutta varttuessaan Kansasissa 1960-luvulla Chuck kuunteli paljon myös poppia, jonka hän antaa kuulua myös esikoisalbumillaan Journeyman's Wager. Viime vuonna ilmestynyttä levyä tuottaja Ray Kennedyn (Lucinda Williams,Steve Earle) kanssa kootessa vaikutteita imettiin kaukaa menneisyydestä muun muassa Nick Lowen Brinsley Schwarzin, Commander Codyn ja Artful Dodgerin levyiltä. (Albumin video: I wish it was friday ) Muita Pakkasukko-vieraita: Hot Club de Finlande Invites Vitali Imereli & Olli Soikkeli, Trio Max, Pussy Power, Nine Lives, the Regals (feat. Niko Ahvonen)...+ iltapäiväjameja, vintage-tiskijukkia, blueskabareeta ja burleskia.
Huumoria ja musiikkia Pyhällä!
Pyhä Winter Unplugged 3.2. - 6.2. tuo jälleen joukon Suomen nimekkäimpiä artisteja Pyhätunturille. Hauskaa on kosolti luvassa, sillä Jope Ruonansuun yhden miehen show pyörii Pyhällä kahtena iltana ja leukoja revittelee myös savolainen mopomies Jamppa Kääriäinen.
Musiikkipuolella kuullaan Kaija Koota, Hanna Pakarista, Kari Peitsamoa, Heikki Helaa ja ensi kertaa Lapissa
paljon kehuttua yhdistelmää Kauko Röyhkää esittämässä rockklassikkojaan vibrafonisti Severi Pyysalon säestyksellä ja hänen jazzahtavin sovituksin.
Pyhä Winter Unplugged-tapahtuman taiteellisena johtajana on tuttuun tapaan Mato Valtonen ja tähtiartisteja säestää "melkein koko" Tanssii Tähtien Kanssa-orkesteri Sami Pitkämön & Lenni-Kalle Taipaleen johdolla.