tiistai 11. tammikuuta 2011

Heikin hitti: Voi rähmä! M.A.Numminen pongasi Jope Ruonansuun Kemipäiviltä imitoimasta häntä ja siitä ura urkeni 30 vuotta sitten. Vähän pidempi taival on takana rovaniemeläisellä Heikki Helakorvella, jonka Spede Pasanen keksi vuonna 1968 Mainos-TV:n Täältä Tullaan-kykyohjelmasta.
Helakorpi kuuluu Reijo Salmisen ohella imitaattoripioneereihin Suomessa ja Spede innostui Heikistä nähtyään hänen Voi rähmä-jäljitelmän teeveessä ennen kuin kisa oli edes ratkennut Helakorven voitoksi. Pasanen pestasi tämän oitis ravintoloihinsa Kouvolaan ja Lappeenrantaan esiintymään ja myös Spedevisioon.
18-vuotias Heikki tienasi näin autokoulurahat ja pääsi Katso-lehden kanteenkin, joka otsikoi: Matkiiko Heikki Speden suohon?
Spede-hahmon lisäksi hän jäljitteli muun muassa kansantaiteilija M.A. Nummista, uutistenlukija Kauko Saarentausta, näyttelijä Toivo Mäkelää ja Niilo "sillä lailla" Tarvajärveä.
Jukka Annalan kirjassa Toopelivisio Helakorpi muistelee Speden yhteydeottoa vuonna 1968.
- Asuin vielä vanhempieni luona ja sain Spedeltä puhelun. Jos siihen aikaan ylipäänsä tuli kaukopuhelu Helsingistä Rovaniemelle asti, niin piti suurin piirtein nostaa lippu salkoon.
- Silloin pesti tuntui epätodelliselta ja viihdyttäjän elämä kovin kaukaiselta, kun kotikaupungissa näkyi mustavalkotelevisiostakin yksi kanava. Teinille oli huikea kokemus matkustaa Helsinkiin Convair Metropolitan-lentokoneella. Ja kaiken kruunuksi Suomen hauskin mies oli vastassa.
- Spedekin oli innoissaan- hänelle tuntui olevan uutta, että joku matki hänen tyyliään. Hyppäsimme hänen Mustangiinsa. Spede laittoi Marlboron huuleen ja lähdettiin lujaa ajamaan Kouvolaan, jossa oli keikka samana iltana.
Tästä käynnistyi nyt 60-vuotiaan Heikki Helakorven imitaattorin ura, jonka oheen on tulleet vuosien myötä myös yhteislaulatus, juontotehtävät, huutokaupat, erilaiset yksityistilaisuudet ja harjakaiset. Ensimmäisen tv-esiintymisensä jälkeen hän on esiintynyt muun muassa kahdessa omassa tv-showssa, MTV:n Klaustrofobian imitaattoreiden klubissa sekä TV2:n Reinikainen-sarjassa ja näytellyt Visa Mäkisen ohjaamassa elokuvassa Vapaa Duunari (1984).