torstai 15. heinäkuuta 2010

Summertime Blues III soi Valdemarissa!Kolmannen kerran järjestettävässä Rovaniemen Summertime Bluesissa (23.-24.7) riittää mustaa rytmimusiikkia moneen nälkään. Promoottori Jarmo "Luigi" Puhakka on loihtinut taas pöytään kutkuttavan monipuolisen kattauksen.
Pääesiintyjäksi on saatu Lontoosta kitaristi-laulaja Tim Hain, joka fuusioi ovelasti bluesia ja reggaeta. Toki sitä on ennenkin tehty, muttei näin pieteetillä. Hänen rento reggeily kuuluu niin hänen laulustaan kuin soitostaankin. Eniten hyvää palautetta ja radiosoittoa hän on saanut versiostaan Jimi Hendrixin Wind cryes Marystä, josta ovat pitäneet muun muassa Bill Wyman ja Paul Jones. Huomiota hän on kerännyt myös biiseillään Blues for Obama ja Going to Jamaica.
Hainin kanssa ravintola Valdemarin lavalla kuullaan myös loistavaa huuliharpistia Alan Gleniä. Luotettavana sessiomuusikkona hän on heittänyt keikkoja joka toisen kovan bluesnimen kanssa, mutta pisimpään hän on viihtynyt yhtyeissä Nine Below Zero (1991-1995) ja Yardbirds (1996-2003).
Dr Feelgoodin veljesyhtyeessä Nine Below Zero Alan soitti albumeilla Off the Hook , Hot Music for a Cold Night ja Best of Nine Below Zero. Hän sattui liittymään bändiin aikaan, jolloin sen menestys oli kukkeimmillaan ja kaikki tähdet halusivat sen mukaan kiertueilleen. Sting, Ray Davies, Brian May, Alvin Lee ja Eric Clapton siinä onnistuivat. Viimemainittua Nine Below Zero lämppäröi kahdellatoista loppuunmyydyllä Royal Albert Hallin keikalla.
Nostalgiabändi Yardbirdsin riveissä Alan oli mukana levyllä Birdland, jota on hehkuttanut muun muassa Esa "Bluesministeri" Kuloniemi. Vielä tänäkin päivänä bändi on kovassa iskussa ja viimeksi viime vuonna Alan esiintyi yhtyeen kanssa.
Rovaniemiläisittäin varmasti brittivieraita suuremmat vetonaulat ovat yhtyeet Arcticus ja Stand Back, jotka tekevät comebackin vuosikymmenten tauon jälkeen. Summertime Bluesin perjantai on omistettu paikalliselle rockhistorialle ja lauteilla nähdään monta kansallisesti menestynyttä muusikkoa.
Articus oli ensimmäinen musiikillisesti merkittävä rovaniemeläisbändi. Se syntyi vuonna 1974 Jukka Hakokönkään ja Pentti Paakkolan vetämissä Sampon jameissa. Edellä mainittujen lisäksi alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat Erkki Kaikkonen ja jo edesmenneet Jukka Martikainen ja Väinö Nopanen, joille Valdemarin keikka on omistettu.
Arcticus soitti funkahtavaa rockia; Neville Brothersia, Metersiä ja Little Featiä. Yhtyeen meriitteihin kuului toinen sija rockin SM-kisoista. Voiton se hävisi pisteellä yhtyeelle Fantasia. Arcticus esiintyi Iltatähdessä ja sitä kiitettiin ammattitaidosta, mutta levytyksiä se ei tehnyt. Sille tarjottiin esimerkiksi Procol Harumin Pandora´s Boxin levyttämistä, mutta yhtye ei halunnut livetä linjasta.
Arcticus hajosi vuonna 1977 monien miehistövaihdosten jälkeen ja nyt Summertime Bluesissa se nähdään kokoonpanossa: Pentti Paakkola (kitara, laulu), Erkki Kaikkonen (basso, laulu), Jartsa Karvonen (rummut), Juhani Vitikka (koskettimet, laulu), Harri Raudaskoski (kitara, laulu) ja Rami Hakala (kitara, steelkitara).
Stand Back tekee paluun yli 15 vuoden tauon jälkeen. 1980- ja - 90-lukujen vaihteessa vaikuttanut orkesteri muistetaan erityisesti stemmalaulusta ja vaikuttavista funksovituksistaan. Ainoastaan tätä yhtä keikkaa varten henkiin herätetyssä poppoossa soittavat Tapio Maunuvaara (koskettimet, trumpetti, laulu), Timo Kuusisto: (kitara, laulu), Jarmo Puhakka(kitara, laulu), Esa Virkkula (rummut) ja Tapio Tekoniemi: (basso).
Lisäksi festeillä kuullaan Raudaskoski Twinsiä. Harrin ja Hannun lisäksi juurihoitoa antavat Rami Hakala kitarassa ja Esko Ollila rummuissa. He esiintyvät lauantaina ennen ulkomaanvieraita.

Tim Hain & Alan Glen - Hug ya , El Pie Special , Blues for Obama , Wind cries Mary , It touches us all (Song for Haiti)
Alan Glen & Incredible Blues Puppies - Got love if you want it
Alan Glen & Yardbirds - Sitting on top of the world , Five long years , Drinking muddy water