maanantai 19. heinäkuuta 2010

Adjágas pääesiintyjäksi Ijahis idjaan!
Seitsemättä kertaa järjestettävä Ijahis idja soi Inarissa 20.–22. elokuuta. Festivaali on vakiinnuttanut asemansa tärkeimpänä saamelaismusiikkia esittelevänä tapahtumana Suomessa. Tämänvuotisena teemana on alkuperäiskansojen yhteenkuuluvuus ja esiintyjiä saapuukin kolmelta eri mantereelta.
Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyvä norjalainen Adjágas on festivaalin pääesiintyjä. Yhtye on noussut Mari Boinen ja Wimme Saaren vanavedessä merkittäväksi kansainväliseksi saamelaisnimeksi. Sen ytimen muodostavat Sara Marielle Gaup ja Lawra Somby, jotka yhdistävät musiikissaan pohjoissaamelaista joikua hyvällä maulla muun muassa bluesiin ja muuhunkin länsimaiseen musiikkiin. Adjágasin Mun ja mun oli yhtyeen läpimurtohitti ja takana on jo kaksi albumia Adjágas (2006) ja Mánu rávdnji (2009).
Ijahis idjan pääkonsertti alkaa lauantaina 21. elokuuta klo 19.00. ja siinä kuullaan Adjágasin lisäksi alkuperäiskansavieraiden esityksiä, perinteistä saamelaisjoikua, nykypäivän räppiä Amocilta ja Ailu Vallelta plus Molletin heavyä saameksi. Samana päivänä puolilta päivin järjestetään Siidassa Hiljaisen tiedon seminaari, jossa saa asiatietoa saamelaisten, inuiittien ja Venäjän porokansojen musiikkiperinteestä.