05 heinäkuuta 2010

Jutajaiset piti kutinsa!
Rovaniemen Folklorefestivaali Jutajaiset sulki eilen 38:nnet kirjokantensa ja palaa uusin kujein ja kuvioin Kemijoen rantamaisemiin, 29.6.-3.7.2011.
Jutajaisten päivittäisten pääkonserttien yleisömäärät vastasivat järjestäjien odotuksia. Arvioiden mukaan tämänvuotinen yleisömäärä yltää 16 000:een. Arviointijanan (15-18.000) alkupäähän sijoittuminen johtui osittain loppuviikon harmaasävyisistä kesäkeleistä.
Suurimmat väkijoukot keräsivät Juha Vainio-konsertti solisteinaan Juha Tapio, Jonna Geagea, Johanna Kurkela ja Otto Kanerva ja Tapio Maunuvaaran johtaman Oulu All Star Big Bandin Vipunen vallassa Pohjanneion-konsertti, jossa tuikkivat pohjoisen tähdet Eini, Kaija Kärkinen ja Suvi Teräsniska. Lisäksi Johanna Kurkelan kirkkokonsertti oli menestys. Festivaalin monipuolinen ohjelmisto sai paljon positiivista palautetta ja kaiken keskellä myös pohjoisen pelimannihenki elää ja voi hyvin, ja sen hengen tuotteille tullaan tapahtumassa jatkossaksin tarjoamaan tilaa ja estradeja.

Helena Junes: "Festareista jäi hyvä fiilinki!"
Tornion kulttuurisihteeri Helena Junes on ollut järjestämässä jokaista Kalottjazz & Bluesia. Tässä hänen yhteenvetonsa festivaaliviikonlopusta:
" Kalottjazz & Blues meni oikein mukavasti. Emma Salokosken aloituskonsertti Musiikkitalolla veti salin tupaten täyteen. Alatornion kirkko oli myös Johanna ja Mikko Iivanaisen Night Music -konsertissa täynnä. Tässä tapauksessa konsertin siirto remontin takia Tornion kirkosta Alatornion puolelle oli onnistunut toimenpide, sillä Tornion kirkko olisi varmasti käynyt ahtaaksi.
Pikisaaren konserteissa oli hyvä tunnelma, mutta väkeä oli ehkä hieman viimevuotista vähemmän. Palaute esiintyjistä oli kuitenkin hyvä niiltä, jotka olivat paikalla.Olimme sikäli onnekkaita, että sadekin tuli juuri sillä hetkellä kun Wimme lopetti esiintymisensä sunnuntaina.
Mielenkiintoinen kokemus oli myös jo alkuviikosta aloitettu päivittäinen jazzmakupalojen tarjoilu Rajalla- kauppakeskuksessa.
Meillä oli muuten pari tosi tunnelmallista ja viihtyisää yllätyskonserttia myös. Toinen oli kauppakadun Pihakirppiksellä ja toinen kulttuuritoimiston pihalla.Niissä esiintyi Hannu Raudaskosken trio soittaen letkeätä 'kirppisjatsia' yleisön iloksi. Trion mukaan liittyi lopuksi myös paikalle osunut Söderin Susanna, joka tulkitsi tuokion päätteeksi trion kanssa Summertimen. Aurinko paistoi ja jopa Porin apteekkari Risto Kumpula huikkasi, että pelkästään tämän takia kannatti tulla!
Tori-konsertit toimivat entiseen tapaan. Väkeä oli saapunut paikalle, Torniossa kovasti ja Haaparannalla hieman vähemmän. Suurin osa heistä oli tullut tarkoituksella konserttia kuulemaan ja uskottavasti mukana oli muutama ohikulkijakin. Heillehän me toivomme jazzkärpäsen puremaa tulevaisuutta silmälläpitäen.
Tänä vuonna festivaaleilla oli aiempia vuosia enemmän mukana Pop & Jazz konservatorio Lappian opiskelijoita sekä esiintyjinä että talkoolaisina.Uskomme, että heistä kasvaa alueelle ja koko maahan hyviä, uusia esiintyjiä ja yleisöä.
Pienten, uusien paikkojen Lappelillin ja Blues Stationin tilaisuudet olivat myös onnistuneita ja molemmissa oli hyvä tunnelma kuin myös kovasti väkeä seisomapaikkoja myöten.
Blues Night ja Swing at Statt menivät Haaparannan puolella vanhan kaavan mukaan. Myös nuorisoilta Bumble Beat perjantaina yllätti suosiollaan. Hyvä fiilinki festareista jäi!"