08 heinäkuuta 2010

Kun Pyhimys Matarengissä piipahti!
TOTTA(ei tarua!) On aurinkoinen juhannusaatto vuonna 1966. Keskiyön juhlan vietto on hyvässä alussa. Viisituhatta silmäparia tuijottaa taivaalle Ruotsin Matarengissä. Helikopteri kaartaa Tornionjoen suunasta. Se laskeutuu urheilukentän liepeille. Ovi avautuu ja ulos astuu Pyhimys alias Roger Moore, 1960-luvun suosituimman tv-sarjan sankari. Ihmiset hurraavat ja charmantti herrasmies tyköistuvassa liivipuvussaan huiskuttaa leveästi hymyillen kättään. Pyhimyksen seurassa on miss Ruotsi-kilpailun kakkonen Gun Sundberg, jonka kanssa hän siirtyy autoon, joka vie heidät Hotelli Matarenkiin odottamaan esityksen alkua.
- Kun menin Roger Mooren hotellihuoneeseen, siellä nautittiin tervetuliaissnapseja, pääasiassa skoonelaista akvaviittia. Mukana oli Gun, illan pääsolisti Laila Kinnunen ja Pyhimyksen stuntman ja henkivartija Leslie Crawford. Osa heistä oli jo iloisesti huppelissa, mutta Moore osasi pitää rajansa, paikalla ollut Aftonbladettiin kirjoittanut luulajalaistoimittaja Duff Deutgen muistelee 44 vuotta myöhemmin.
1960-luvulla elettiin television tulon neitseellisiä vuosia. Pyhimystä katsottiin niin idässä kuin lännessä ja sen mukaan jopa hallitukset päättivät kokousaikataulunsa. Kaikkiaan Simon Templarin seikkailuja kuvattiin vuosina 1962-1969 118 jaksoa. Roger Moorelle Pyhimys oli läpimurto näyttelijänä. Vuonna 1973 hän teki myös James Bondista itsensä näköisen, monen mielestä sen ainoan ja oikean Bondin.
Toimittaja Deutgen kertoo myös, että ulkolaisena Pyhimys ei saanut ylittää silloista Kalixlinjaa. Sen vuoksi helikopteri saapui Luulajasta mutkan kautta. Suoja-alue oli tarkoin varjeltu salaisuus. Idästä uhkaavaa ”punaista vaaraa” vastaan oli varustauduttu toisesta maailmansodasta lähtien ja jopa Kalixjokivarren mökkeihin oli kätketty tykkejä.
Ruotsin Karungista lähtöisin oleva Sven Keskitalo kolusi ahkerasti kavereidensa kanssa juhannusjuhlia. Varhaisimmat muistot ovat Luppiolta, jossa esiintyi Suomen teeveestä tuttu ”Suolaa suolaa enemmän suolaa”-taikuri Fakiiri Kronblom.
Matarengissa ennen Pyhimyksen vierailua hän kävi kuuntelemassa yhden hitin ihmettä, My Boy Lollipop-laulaja Millie Smallia ja twistkuningas Chubby Checkeriä, joka saapui rajalle kuvankauniin vaimonsa, Miss Maailmaksi kruunatun Catharina Loddersin kanssa.
- Pyhimyksestä muistan, kun hän nousi lavalle, hän kehui tietenkin ensin täkäläisten tyttöjen kauneutta. Sitten hän pyysi jonkun kirjoittamaan nimensä isoon kierrebloggiin. Siitä hän sitten taiteili koiran, jonka päälle Pyhimyksen sädekehän ja se oli siinä. Ihmiset vähän hämmästyivät, eikö se tuon pitempään viihtynyt, Sven kertoo.
Roger Mooren esitys kesti 7 minuuttia. Hän antoi vielä muutaman nimmarin ja kiirehti ruotsalaisneito Gunin kanssa odottavaan autoon, joka oli samaa mallia eli Volvo P1800, mitä Pyhimys ajoi sarjassa ja arkielämässäänkin. Auton oli järjestänyt NSD-lehden toimittaja Gösta Elmquist, joka työntyi mukaan. Lähdettiin kohti seuraavaa keikkapaikkaa Bodenin Sörbytä. Reissusta Gösta kirjoittaa lehdessään: ” Poliisi ohjaa meidät Övertorneån ulkopuolelle, jonne parkkeeramme odottamaan johtoautoa. Sitä etsitään poliisiradiolla ja samalla poliisi piirtää nopeimman tien Sörbyhyn. Kymmenen minuutin päästä Pyhimys hyppää rattiin ja painaa kaasua ja pieni urheilukärry murahtaa kohti etelää. Ensimmäisellä sivutiellä on autiota ja hiljaista. Välillä odotetaan johtoautoa, mutta turhaan. Mutkikkailla sorateillä Pyhimys alkaa pyyhkiä hikeä ja Gun alkaa hermostua. Tunnin päästä pitäisi olla Sörbyssä. Vaikuttaa mahdottomalta. Äkkiä näemme mustan varjon kiirehtivän tielle. Poro! Pyhimys vaihtaa pienemmälle, koukkaa tien oikean reunan kautta ja viheltää ja kysyy, mikä eläin tuo oli. Puolen tunnin päästä pitäisi olla perillä, mutta olemme vasta puolimatkassa. Puoliltaöin tulemme asfalttitielle, ei yhtään autoa näy. Yhtäkkiä sukeltaa esiin kaksi tielläkulkijaa ja saamme lyhyen kuvauksen reitistä. Näetkö kuka ajaa, sanoo toinen. En, vastaa toinen, Se on Pyhimys! Ennen kuin toinen ehtii vetää henkeä Pyhimys kurvailee jo kaukana soratiellä. Hän laulaa ja hymyilee TV-hymyään ja pari tuntia myöhässä saavumme Sörbyhyn. Lyhyt haastattelu. Pyhimys heittää kukkia yleisölle ja huikkaa kättä ja matka jatkuu helikopterilla Skellefteåån, jonne saavutaan aamuneljältä, jolloin puolet yleisöstä on jo lähtenyt omille teilleen. ”
Kahdessa vuorokaudessa Moorella oli Ruotsissa kuusi keikkaa, joista hän kuittasi 130 000 kruunua eli silloista 95 000 Suomen markkaa. Seuraavana juhannuksena Matarengissä lavalle nousi lännensarja Bonanzan kauniskasvo Little Joe Cartwright eli Michael Landon. Hänen lännenshownsa kesto oli 17 minuuttia.
- Alussa kun yleisöstä kuului mölinää, Pikku Joe kysäisi hymyssä suin, onko täällä joku juonut vahvaa maitoa ja väki hiljeni. Hän esitteli pistoolitemppujaan, miten ase vedetään halsterista ja taisipa muka ampua jalkaankin. Hän myös lauloi. Eihän ääni raponen ollut, mutta muistan laulun Gimme a little kiss, Sven Keskitalo tarinoi.
Maailmantähdet Matarenkiin toi Wille Damber, joka pyöritti Hotelli Matarenkiä. Juhannusjuhla kirkonkylässä järjestettiin ensi kertaa 1962 ja nimiartistien lisäksi paikalla oli tivoli ja elokuvia katseltiin läpi yön. Vaikka tarjonta oli monipuolista, koskaan se ei lyönyt yleisömäärässä Aavasaksaa.
- Syy oli Luppion ja Matarengin juhlien päällekkäisyys. Ne söivät toisiaan ja siitä hyötyi Aavasaksan lisäksi Pajalan Tärendöholmen ja Ylikainuun Brännaberget, joissa käytiin paljon varsinkin 1970-luvulla, Sven arvioi.
Jo vuonna 1970 koettiin ennusmerkit tulevasta Matarengin juhannuksen hiipumisesta. Kun rockkuningas Chuck Berry heitti Norrbottenin ainoan keikkansa kylällä, Johnny B. Goodea ja Roll over Beethovenia vaivautui kuuntelemaan vain 3000 ihmistä! Samaan aikaan Aavasaksalla komeetan lailla listoille noussut Kaulinpään poika Markus ”tanssitti” 15 000 ihmistä! Ruotsin Luppion vetonaula sinä juhannuksena oli Tapio Rautavaara!

Pyhimys-The Saint-theme-http://www.youtube.com/watch?v=a3x2MHT1Q7E
Little Joe - Gimme a little kiss- http://www.youtube.com/watch?v=fWZ4cG-wTUY