keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Musiikkimies Roland Berg täyttää 60 vuotta!
☆☆ Perjantaina 23. heinäkuuta musiikin tulisielu Roland Berg Kemin Lautiosaaresta täyttää 60 vuotta. Oikeaa ristimänimeään paremmin hänet tunnetaan kuitenkin lempinimistään Rolle, Rokka ja Rocca.
Takana hänellä on jo monenlaista työhistoriaa, mutta kaikkeen hänen tekemiseensä tuntuu liittyvän musiikki. Seuraava suurempi voimainkoitos Bergille ovat ensi vuoden eduskuntavaalit, joihin hän lähtee omalla tyylillään eli pohjoisen teitä kiertää rock`n`soul-sirkus, joka herättelee Lapin nukkuvat äänestäjät.
Roland on toista kauttaan mukana Keminmaan valtuustossa ja ihmisten asioiden hoito kiinnostaa häntä aina enemmän ja enemmän.
Kaksoiskansalaisuuden omaava Berg on toiminut myös musiikinopettajana, sekä Kemin Syväkankaalla että Haaparannan kulttuurikoulussa ja muutenkin soittava nuoriso on ollut aina hänen sydäntä lähellä. Hän on järjestänyt vuosien varrella monenlaista tapahtumaa (Yang Rock, Lumilinnarock, Pump Station...), joissa Meri-Lapin nuoret kyvyt ovat päässeet näyttämään taitojaan.
Vanhemmalle polvelle Rolandista nousee ensimmäisenä mieleen tietysti vahva soulääni ja yhtyeet Tonics ja Battaglia. Viime vuosina hänen laulaminen on vähentynyt muun tekemisen myötä ja vuodenpäivät häntä on vaivannut ns. refluksihäiriö, joka on aiheuttanut ääniongelmia, mutta vaivasta Berg on kuitenkin pikkuhiljaa toipumassa.

☆☆ Ruotsin Kukkolassa syntynyt Roland Berg on aina ollut mustan rytmimusiikin saarnamies ja hän on ollut aina elementissään päästessään tykittämään ennen muuta raakaa soulia. Kun muut teini-iässä sekosivat Beatlesiin, hän katsoi muualle ja kuunteli Sam Cookea, Salomon Burkea, Wilson Pickettiä ja Otis Reddingiä.13-vuotiaana hän hankki itselleen kullanvärisen Eko-kitaran, Hagströmin vahvistimen ja ison vihreän mikrofonin ja aloitti soittohommat haaparantalaisessa Huuliganesissa, joka soitti soulia elokuvateatteri Rion Estar-klubilla.
Tahti oli myös tumma hänen ensimmäisessä "oikeassa" yhtyeessä Lancers (kuvassa RB toinen vas.), johon hän liittyi keväällä 1966. Ohjelmistoon kuului paljon rhythm & bluesia: Van Morrisonin Themiä, Young Rascalsia, Animalsia ja Spencer Davies Groupia. Yhtyeen meriitteihin kuului menestys kesällä 1967 Ruotsin radion järjestämässä Oppopoppa-kisassa, johon osallistui 550 bändiä eri puolilta Ruotsia. Loppumittelöissä Tukholman Skansenilla Lancers sijoittui 24 parhaan joukkoon.
Yhtye keikkaili ahkerasti molemmin puolin rajaa ja Haaparannalla se oli Tonicsin kilpailija, johon Rolandkin myöhemmin liittyi. 1968 PSO:lla ilmestyneelle Hei Herra Hetkinen-sinkulle hän ei vielä ehtinyt, mutta hän kuului muun muassa vuoden 1971 Tonicsiin (kuva alla), jota pidettiin aikanaan kovimpana rockbändinä Kajaanista pohjoiseen. Yhtye esiintyi Pohjois-Suomen ensimmäisillä rockjuhlilla, Iin Operaatio Villikissassa ja nuorisolehti Suosikin mukaan kuulijoiden suosikiksi nousi Tonics-yhtyeen Roland Berg.
☆☆Alunperin torniolaisen Battaglia-nimen alla Berg esiintyi ensi kertaa vuonna 1974. Hän oli mukana kolmisen vuotta, jonka jälkeen hän siirtyi pyörittämään musiikkiliikettä Tonic Music Haaparannalle. Hän ehti laulaa Lapin ensimmäiselle popalbumille Rokkisavotta (RCA) laulut Hengailen vaan ja Pieni hetki, vaikkei hän pitänytkään yhtään suomeksi laulamisesta.
Vuosien varella myyntityön ohessa Roland esitti muun muassa jazzia, esiintyi Norrbotten Big Bandin solistina ja kiersi pari kuukautta Norrbotten Musikin Rock och Barok- produktion mukana ja olipa hällä hetken superyhtye New Grace, jossa soittivat Jukka Vuokila, Kaj Strang, Jan Morin, Henrik Thall ja Janne Lundberg.

☆☆ Itseään Berg pääsi toteuttamaan täysillä kuitenkin vasta 1990-luvun alussa 7-miehisen Battaglia Bandin keulahahmona. Liikkeelle lähdettiin Blues Brothers-hengessä.Vanhoilta vinyyleiltä poimittiin kultajyvät ja näin hän palasi juurilleen 1960- ja 1970-luvuille.
Taustalla terävästi leikkaavat torvet, rullaava komppi ja loistava kitaristi, vuoden alussa edesmennyt Jope Heikkinen olivat takeena, että yleisö vastasi myös huutoon. Pohjoisen palkisilla, Lapin laskettelukeskuksissa aito asia purikin ja Roland piti bilekansaa hyppysissään.
Tästä ajasta löytyy kaksikin dokumenttia. EP Red Shoes ja livenauhoitus Kemin Urheilutalon kellarista Rocca-Soul Of Lapland, jolla kuullaan Rolandin tulkintoja muun muassa Tom Jonesin, Chicagon, Doobie Brothersin ja Blood, Sweat & Tearsin klassikoista.
Eri miehistöillä esiintyneen Battaglia Bandin kanssa, soulmies Roland Berg keikkaili vuoden 1996 loppuun, jonka jälkeen tilalle tulivat muut kiireet.
Lancers-Bad moon rising (1990) http://www.youtube.com/watch?v=HRZZZNpiioU
Rocca & BB -Long Train Runnin`
VIDEO *Rocca & BB- Soul sister, brown sugar: http://www.youtube.com/watch?v=efV_SDiHBKk
Merkkipäivänä päivänsankari on matkoilla