Jimin kuolemasta 40 vuotta! "Rakastin Hendrixiä, tapaa miten hän soitti. Kukaan muu ei soittanut kuin hän, eikä tule soittamaan. Hän soitti kitaraansa kuin naista. Hän soitti kaikki sen muodot ja paljasti sen salat." (Neil Young)
Kitaristi Jimi Hendrix kuoli Lontoossa saksalaisen tyttöystävänsä Monika Dannemanin asunnossa 18.syyskuuta 1970. Kuolinsyyksi todettiin omaan oksennukseen tukehtuminen yhdistyneenä barbiruaattien yliannostukseen. Hän ei siis ollut huumeiden uhri, mutta oli ottanut liian monta unitablettia.
Viimeisen keikkansa Jimi soitti Isle of Wightin festivaaleilla ja viimeisen biisinsä livenä Ronnie Scottin klubilla Eric Burdonin War-yhtyeen kanssa.
Jimi Hendrix päästi elinaikanaan julkisuuteen vain viisi albumia: Are You Experienced?, Axis: Bold As Love, Electric Ladyland, Band of Gypsies ja Cry of Love, mutta hän jätti jälkeensä kymmeniä tunteja hylkäämiään nauhoja. Vielä kun näihin lisätään uusintaotot ja kaiken maailman livetaltioinnit, myyntimiehillä riittää kaupattavaa vielä pitkään.
Matkan varrelle mahtuu jo kaikenlaista. Omituisin, mitä korviini on sattunut, on albumi, joka sisältää kuusi Jimin variaatiota teemasta Red House. Aikamoista ryöstökalastusta ovat myös levyt Crash Landing, Midnight Lightning ja Nine To Universe, jotka Jimin viimeinen manageri Alan Douglas parsi kokoon vanhoista nauhoista, käyttäen päällekkäinäänityksiä ja ulkopuolisia soittajia, joita Hendrix ei ollut koskaan edes tuntenut.
Hyviäkin kokonaisuuksia aina saattuuu joukkoon kuten viimeisin Valleys of Neptune. Nykytekniikalla tehdään ihmeitä, mutta tuttujen biisien joukosta löytyy myös muutama uusikin. Seuraavaksi on tulossa, 16. marraskuuta, boxi West Coast Seattle Boy: The Jimi Hendrix Anthology, joka sisältää 45 ennenjulkaisematonta äänitystä, sekä Hendrixin uran alkuajoilta, jolloin hän oli kitaristina Isley Brothersissa ja Little Richardin bändissä, että Jimin muutamaa viikkoa ennen kuolemaansa tekemiä nauhoituksia.
Hendrixillä oli tiukka seula julkaisujen suhteen. Hän oli harvoin eläessään tyytyväinen musiikkiinsa, mutta hänellä oli paljon tulevaisuudensuunnitelmia ja ne liittyivät hänen vasta avattuun Electric Ladyland-studioonsa ja levytyksiin. Studiossa hän ehti viettää iltoja avantgarde-säveltäjien kanssa ja suunnitteilla oli muun muassa yhteistyötä Gil Evansin ja Miles Davisin kanssa. "Jos hän olisi saanut elää, hänestä olisi tullut yksi jazzin suurista", Davis uskoi. Jimiä kiinnosti ilmaisumuotona iso orkesteri. Hän oli aina ihaillut Chicagoa ja halusi tehdä jotain samaa kuin arvostamansa kitaristi Terry Kath.
Huolimatta, että työ jäi Hendrixltä kesken, hänet nostettiin kitaransoiton mullistajana suurten uudistajien Charlie Parkerin ja John Coltranen rinnalle. Jimin soitto oli ennenkuulumatonta. Se tuli kuin vieraalta planeetalta. Se oli jonkinlaista scifi-funkkia, jota tekstit tukivat." Sinun on käytettävä musiikissasi mielikuvitusta näyttääksesi todellisuuden eri puolet", Jimi Hendrix sanoi.
Killing floor , All along the watchtower , The wind cries Mary , Hey Joe , Jimi Helsingissä (kitarassa tuuraa Hasse Walli) , Jimi Hendrix killed Eric Clapton , Jonas Isacssonin suosikki: Freedom