tiistai 14. syyskuuta 2010

Rare Exports, erilainen joulupukkileffa!
Ohjaaja Jalmari Helanderin ensimmäinen kokoillan elokuva Rare Exports saa Suomen ensi-iltansa joulukuun 3.päivä.
Pohjois-Norjassa, Tromssan lähellä kuvattu filmi on perinteistä poikkeava, aikuisyleisölle suunnattu vinksahtanut joulutarina, joka sisältää jännitystä, mustaa huumoria ja kauhuelementtejä.
Elokuvan keskeisissä rooleissa nähdään Tommi Korpela, Jorma Tommila ja Rauno Juvonen. Elokuvan tarina kerrotaan pääosanesittäjän, pienen Pietari-pojan näkökulmasta. Pietarin roolissa nähdään Skavabölen pojat -elokuvan pääosassa näytellyt Onni Tommila.

Tarina käynnistyy, kun kansainvälinen tutkimusryhmä aloittaa kaivaukset Korvatunturilla ja löytää 486 metrin syvyydestä, joulun tarkimmin varjellun salaisuuden. Tutkimusryhmä kaivaa löydöksensä esiin ja käynnistää tietämättään tapahtumasarjan, jonka jälkeen joulu ei ole enää koskaan ennallaan. Elokuvaa ei suositella varsinkaan joulupukkiin uskoville!
Rare Exports sai kansainvälisen ensi-iltansa elokuussa ulkoilmanäytöksessä yli 8000-päisen yleisön edessä Locarnon elokuvajuhlilla Sveitsissä, missä se nappasi heti arvostetun Variety -lehden kriitikkojen Variety Piazza Grande Award- palkinnon erityisen onnistuneena taiteellisena kokonaisuutena. Kriitikot pitivät elokuvaa myös erittäin hyvin kansainväliseen levitykseen soveltuvana. Englannissa se on jo hyväksytty teatterilevitykseen!
Elokuva perustuu Helanderin aiempiin lyhytelokuviin Rare Exports Inc (2003) ja Safety Instructions (2005), jotka ovat nousseet netissä kulttiasemaan ja saaneet yhteensä toista miljoona katsojaa. Visuaaliset näyttävät lyhytelokuvat ovat syntyneet yhdessä Juuso-veljen kanssa ja kansainvälisten palkintojen lisäksi elokuvantekijät ovat antaneet niille tunnustusta. Esimerkiksi ohjaaja Luc Besson sisällytti Rare Exports Inc:in omalle kokoelmajulkaisulleen, joka esitteli vuoden parhaat lyhytelokuvat maailmassa.
Ennen kotimaista ensi-iltaa Rare Exports kiertää useilla kansainvälisillä festivaaleilla mm. Fantastic- festivaaleilla USA:ssa , SITGES- festivaaleilla Espanjassa, Lontoon filmijuhlilla ja Pohjois-Amerikan merkittävimmillä festivaaleilla Torontossa, jossa Suomesta on mukana myös Lapland Odyssey eli Napapiirin Sankarit.
Rare Exports on herättänyt muutenkin runsaasti huomiota ja kohinaa maailmalla. Yksi maailman suosituimmista elokuvaan keskittyvistä aikakausilehdistä Empire haastatteli Jalmari Helanderia esikoiselokuvan tiimoilta ja se on kelpuutettu yhteen elokuva-alan merkittävimmistä myyntitapahtumista New Yorkin NoBorders, johon valitaan amerikkalaisten hankkeiden lisäksi vain muutama eurooppalainen projekti vuosittain.

Rare Exports -elokuvan virallinen trailer.