keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Lappi-filmiä ja dokkarivyöryä!Yhä enemmän Suomessa tehdään elokuvia Lapissa ja Lapista. Aina myös ulkomaita ovat kiinnostaneet elokuvat, joilla on Lappi-kytkös.
Kaikkein tunnetuin suomalaiselokuva maailmalla on edelleen Erik Blombergin Valkoinen Peura. Se kuvattiin Pallaksen ja Ylläksen maisemissa jo 1950-luvun alussa, mutta elokuvan kauhu ja fantasia on säilyttänyt vetovoimansa vuosikymmenestä toiseen.
Piakkoin alkavat Lapissa ohjaaja Antti Jokisen suomalaisesta kansantarustosta ammentavan Nicholas Northin kuvaukset. Onkin jännä nähdä, miten nykypäivä pystyy vastaamaan tähtinäyttelijöineen ja miljoonakoneistoineen Mirjami Kuosmasen vangitsevaan katseeseen eli onko Nicholas Northissa klassikkoainesta.
Viime vuosien elokuvista Utsjoella kuvattu Joulutarina on levinnyt kiitettävästi maailmalla. Tietenkin tuoreeseen Napapiirin Sankareihin luotetaan. Huumori puree toivottavasti myös muuallakin. Ainakin Toronton filmijuhlilta kiirivät mediakehut saavat odottamaan Karukosken kruunaamista. Harmi vain ettei maailmalla ole vetoapua näyttelijöiden meänmurteesta, jonka kirjailija Maria Peura on saanut soimaan komeasti. Enemmän uskon kuitenkin Jalmari Helanderin "tietokonepelimäiseen" Rare Exports-leffaan, joka vetoaa ainakin nuoriin yli rajojen.
Uutena ilmiönä elokuvassa on ihmetyttänyt, dokkarien vyöry viime aikoina elokuvateattereihin. Siihen on kuitenkin selkeä selitys. Kun aiemmin dokumenttielokuvasta oli levityksessä 2-5 filmikopiota, nyt niitä on jakelussa 30-40. Harmi vain dokumentit saapuvat kivuliaasti Oulusta pohjoiseen.
Senkin vuoksi hämmästyttää, että Lappi on mukana vahvasti myös dokumenteissa ja ne ovat menestyneet poikkeuksellisen hienosti. Tämän hetken Suomen katsotuin dokumenttielokuva on Rovaniemelle sijoittuva Joonas Neuvosen Reindeerspotting - pako joulumaasta 64 000 katsojalla. Se on myös kaikkien aikojen katsotuin
suomalainen dokkari, joka syrjäytti piikkipaikalta Kaurismäkien Saimaa-ilmiön vuodelta 1981.Tänään Suomen viralliseksi Oscar-ehdokkaaksi valittu, Kemissäkin saunova Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen Miesten vuoro lähestyy 35 000 katsojan rajaa ja Mika Kaurismäen Vesku, elokuva Vesa-Matti Loirista Inarilla on samoin matkalla kohti kymmeniä tuhansia katsojia. Kahden viikon jälkeen yli 15 000 katselijaa ja se on seitsemänneksi katsotuin elokuva.
Suomalaisille valkokankaille ovat ilmestyneet myös musiikkidokumentit. Esimerkiksi Tuomari Nurmion Stadin Tango tai Doorsin When You’re Strange olisi mukava nähdä pohjoisessakin.