perjantai 3. syyskuuta 2010

Ruska soi Savukoskella ja Kaamasessa!
Musiikkipitoinen ruskaviikonloppu Savukoskella tai Kaamasessa kuulostaa eksoottiselta ja houkuttelevalta ja vielä kun tarjolla on hyvää rockia ja bluesia kuten SompioRockissa ja Gamas Bluesissa, pohjoinen Lappi vetää vahvasti puoleensa.
Jossain hevon jeerassa, mainostaa Samperin Savotta Sompiorockia. Hotelliyrittäjä Mikko Kilpimaa on pannut tuulemaan ja Savukoskella Korvatunturin juurella rock raikaa jo toista kertaa 17.-19. syyskuuta.
SompioRockin kantavana ajatuksena on lappilaisuus ja esiintyjillä tuleekin olla kytkös Lappiin. Pääpaino tapahtumassa on lähialueiden osaamisessa. Mukana ovat orkesterit Old Riders, Tre Homones ja Fat Widow Sodankylästä, Putkiradio Band ja The Möttöset Pelkosenniemeltä, Milestone Kemijärveltä ja Jorma Peltola Band Savukoskelta.
SompioRockin kaukaisimmat ja tunnetuimmat nimet ovat kuitenkin torniolainen Free Ride ja helsinkiläinen Zarkus Poussa Orchestra, jonka kärkihahmo Zarkus (kuvassa) toimii myös viikonlopun seremoniamestarina. Hänen linkkinsä Lappiin on äiti, jonka suku on Savukoskelta. Poussa vetää tapahtumassa myös bändileirin nuorille lauantaina 18. syyskuuta, jonka päätteeksi työn tuloksia kuullaan konsertissa.
Koko kansan tietoisuuteenhan Markus "Zarkus" Poussa tuli tv-ohjelmasta W-tyyli, jossa hän viihdytti stand-up-koomikko Andreas Wikströmin kanssa. Paremmin hänet tunnetaan kuitenkin vakavasti otettavana multi-instrumentalistina ja äänitaiteilijana, joka on tehnyt läheisestä yhteistyöstä Ismo Alangon, Tapani Rinteen, Anna-Mari Kähärän ja Marzi Nymanin kanssa.
Gamas Blues soi jo viikon päästä eli 10.-11.9. Kaamasen Kievarissa. Tapahtuma on nimetty kansalliseksi koomafestivaaliksi ja sen takana on Ivalon tulisielu Jarmo Siivikko, joka esiintyy myös juhlilla Dr. Feelgood-henkisen Malpractise-bändinsä kanssa. Inarinsaamelaista osaamista tuo taas heavybändi SomBy, joka soittaa vaihteeksi ilman piuhoja.
Syksyn lehti, maahan ehti, kaikessa soi blues... Siitä muistuttaa varmasti tapahtuman päävieras "Kangasalan Clapton" Heikki Silvennoinen (kuvassa), jota voi kuulla akustisena Lapissa myös 17.9. Oloksella ja 18.9. Äkäslompolossa ja Levillä.
Vuosi vuodelta yhä useammin Oloksen ja Pallaksen maisemissa piipahtava Heikki tuli julkisuuteen progebändi Tabula Rasan lahjakkaana kitaristina 1970-luvulla. Hän oli myös perustamassa ensimmäistä merkittävää englanninkielistä bluesrockia soittavaa Q.Stone -yhtyettä, joka noteerattiin myös maamme rajojen ulkopuolella.
Suuren yleisön tietoisuuteen Silvennoinen nousi 1990-luvun alun Kummeli-ohjelman myötä, mutta näyttelemisen ohessa maine on kasvanut myös bluesartistina, niin soolona kuin vuonna 2002 perustetun SF- Bluesin riveissäkin.
Gamas Bluesissa kuullaan myös pitkän lenkin maailmalla tehnyttä inarilaislähtöistä Gary Hefferniä eli Veli-Matti Tervaniemeä. Hänet adoptoitiin 4-vuotiaana Amerikkaan Kittilän lastenkodista, mutta nyt hän on täällä, asuen Rovaniemellä ja tehden musiikkia.Vasta aikuisiällä hän sai tietää koko totuuden alkuperästään ja suomalaisten sisarusten olemassaolosta. Toivuttuaan shokista Heffern päätti aloittaa elämänsä puhtaalta pöydältä ja muutti Suomeen. Nyt hänet voi bongata Kaamasesta, lähes alkusijoiltaan.