tiistai 12. huhtikuuta 2011

Mama Africa-dokumentti Sodankylään!
Mika Kaurismäen dokumentti Mama Africa nähdään Suomessa ensi kertaa Sodankylän elokuvajuhlilla 15.-19.6. Se kertoo legendaarisesta etelä-afrikkalaisesta laulajasta ja ihmisoikeustaistelijasta Miriam Makebasta, joka kuoli 76-vuotiaana kolme vuotta sitten.

Elokuva on ehditty jo palkita Berliinin elokuvajuhlilla yleisöpalkinnolla ja tämän kuun lopulla se on esillä sekä Tribeca filmifestivaalilla New Yorkissa että Hot Docs dokumenttifestivaalilla Torontossa. Molemmat erittäin arvostettuja juhlia ja ensimmäistä kertaa suomalainen elokuva on valittu näihin molempiin.

Dokumentissaan Kaurismäki esittelee Miriam Makeba naisena, joka jakoi elämänsä tasapuolisesti poliittisen aktivismin ja musiikin välillä. Se sisältää harvinaista arkistomateriaalia viideltä eri vuosikymmeneltä, tuoreita haastatteluja ja tietenkin musiikkia.

Makeba eli värikkään elämän. Hän joutui 27 vuodeksi maanpakoon esiinnyttyään aparthaidin vastaisessa elokuvassa Come back, Africa vuonna 1959. Laulajana hän oli ehtinyt hankkia kannuksensa jo kotimaassaan tyttöyhtye The Skylarksissa ja johannesburgilaisissa jazzbändeissä, mutta maailmalle hänet esitteli Harry Belafonte.

Hänen väkevät laulunsa ilosta, rakkaudesta ja vallankumouksesta koskettivat miljoonia ihmisä ympäri maailmaa. Suomessakin käyneen Makeban tunnetuimmat laulut olivat Pata Pata ja Malaika.

Hän oli naimisissa mustan oikeusaktivisi Stokely Carmichaelin kanssa ja hän oli ensimmäinen musta nainen, joka sai lausua poliittiset mielipiteensä YK:n puhujapöntöstä vuonna 1963.

Mama Africa- dokumentin lisäksi Sodankylässä nähdään perinteiseen tapaan vanhoja mykkäfilmejä musiikin säestyksellä. Saksalaisitalialainen Prima Vista-yhtye musisoi elokuvien Äiti Krausen matka onneen (1929) ja Panssarilaiva Potemkin (1925) taustalla, kun taas Fritz Langin klassikon Metropolis (1927) värittää Cleaning women.Muusta filmijuhlien musiikkitarjonnasta kerrotaan myöhemmin. Kuuntele Mama Afrika