sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

ROCCA IS BACK!

- Piina on ohi, pohjoistuulten pieksemä syväkurkku Roland "Rocca" Berg iloitsee. Hän on saanut äänensä takaisin ja palaa keikoille. Merilappilainen Rocca & Red Shoes Band hyppää lauteille ja tykittää hikisen rock´n soul-shownsa ensi kertaa Kemin Hemingway`sissä 6.4 ja siitä viikko eteenpäin Rovaniemen Hilpeässä Krouvissa 13.4., Tornion Blues Station music barissa 14.4., Ylitornion Helenan Kievarissa 15.4. ja Kemin Cafe Chilloutissa 16.-17.4.


Kaksi vuotta Rocca sai taistella ääniongelmien kanssa. Hän kulki tutkimuksissa ilman tulosta ja kun instrumentti ruostui, hän menetti luonnollisesti myös musiikinopettajan työnsä.


- Kaikki muuttui, kun muutettiin eri osoitteeseen. Uudessa paikassa ääni alkoi taas pelata pikkuhiljaa ja myöhemmin Pohjolan Sanomat paljasti jutussaan, että olin luultavasti asunut yhdessä hometaloista, laulaja kertoo.


Ja vahvasta soul-äänestäänhän Rocca Lapissa tunnetaan! Hän muistelee, että sitten vuoden 1996, jolloin hän jätti suositun Battaglia Bandin, hän on tehnyt vain pistokeikkoja. Hän ei ole sitoutunut mihinkään bändiin, niin kuin nyt.


Rocca odottaakin innolla pääsyä yleisön eteen ja yhtä säpinöissä hän on myös taitavasta taustabändistään, jossa soittaa ja laulaa hänen entisiä oppilaitaan: Teemu Ylinikka (laulu & kitara), Juhana Länttä (kitara), Antti Toppinen (basso &laulu), Juuso Kumpulainen (rummut) ja Lasse Jauhola (koskettimet). He ovat mukana myös yhtyeissä Slap Betty ja Roisto.


- Meillä on molemminpuolinen kunnioitus ja yhteispeli lyö sen verran mukavasti kipinää, että homma saa varmasti jatkoakin, sanoo kuuskymppinen energiapesä, joka on aina nauttinut itseään nuorempien kanssa työskentelystä. Roccahan muistetaan Kemin seudulla myös ahkerana bänditapahtumien järjestäjänä ja moni nousevasta muusikkopolvesta on saanut ensikosketuksen studiotyöskentelyyn hänen Deep-studiollaan.


Aluksi Rocca & Red Shoes Bandillä on sovittuna kuusi keikkaa ja keikoilla tullaan kuulemaan ainakin AC/DC:tä, Eric Claptonia, Spencer Davies Groupia, James Brownia ja Frederikkiä!!!


- Vaikka minun setissä on pääasiassa vanhoja klassikoita, kyse ei ole mistään nostalgisesta vanhan lämmittelystä tai coverbändistä.


- Uusi sukupolvi tuo biiseihin aina omaa tyyliä ja näkemystä ja tässä bändissä on oikeita virtuooseja, joitten seurassa vanhakin nuortuu ja saa uutta potkua, Rocca hehkuttaa.


Kuuntele Roccaa vuosien varrelta ///Lancers - Let`s live for today (1967) /// New Grace - Shine On [HQ] ///Lancers-Bad moon rising (1990) http://www.youtube.com/watch?v=HRZZZNpiioU /// Rocca & BB -Long Train Runnin` /// Rocca & BB- Soul sister, brown sugar: http://www.youtube.com/watch?v=efV_SDiHBKk ///


ROCCA BIO: 44 vuotta musiikin asialla!


Vanhemmalle polvelle Ruotsin Kukkolassa syntyneestä Rocasta nousevat varmasti ensimmäisenä mieleen Battaglian lisäksi Tonics, jotka molemmat olivat aikanaan Lapin ykkösbändejä. Tummanpuhuva rytmimusiikki oli ykkössijalla jo Rocan ensimmäisessä yhtyeessä haaparantalaisessa Lancersissa, joka soitti Van Morrisonia, Animalsia ja Spencer Davies Groupia.Yhtyeen meriitteihin kuului menestys Ruotsin radion järjestämässä Oppopoppa-kisassa, johon osallistui 550 bändiä eri puolilta Ruotsia. Lancers sijoittui 24 parhaan joukkoon ja sai kunnian esiintyä Tukholman Skansenilla kesällä 1967.


Suomessa paljon tunnetumpi oli kuitenkin hänen seuraava bändinsä Tonics. Vuoden 1971 kokoonpanoa pidettiin aikanaan jopa kovimpana rockbändinä Kajaanista pohjoiseen. Yhtye esiintyi muun muassa (Kuusrockin lisäksi) Pohjois-Suomen ensimmäisillä rockjuhlilla, Iin Operaatio Villikissassa, jossa nuorisolehti Suosikin mukaan kuulijoiden suosikiksi nousi Tonics-yhtyeen Roland Berg. Battagliaan hän liittyi ensi kertaa vuonna 1974. Hän oli mukana kolmisen vuotta, jonka jälkeen hän siirtyi pyörittämään musiikkiliikettä Haaparannalle. Hän ehti laulaa Lapin ensimmäiselle popalbumille Rokkisavotta (RCA) laulut Hengailen vaan ja Pieni hetki, vaikkei hän pitänytkään yhtään suomeksi laulamisesta. Itseään hän pääsi toteuttamaan täysillä englanniksi vasta paria vuosikymmentä myöhemmin Battaglia Bandin keulahahmona, jonka ohjelmisto sisälsi Blues Brothersia ja Tom Jonesia ja kiitollinen yleisö löytyi Lapin hiihtokeskuksista.


- Oikeastaan oli aivan sama minne mentiin soittamaan, pillisoul meni jalan alle joka paikassa, Rocca kertoo. Pikkuhiljaa sana yhtyeestä kiiri eteläänkin ja 8-miehinen bändi soitti muun muassa Kainuun Jazzkeväässä, Keitelejazzissa, ja Kööpenhaminan Tivolissa, jonne heidät oli järjestänyt Matkailun Edistämiskeskus. Rocca oli mukana yhtyeessä vuoden 1996 loppuun, jonka jälkeen hän keskittyi opetustyöhön. Musiikinopettajana hän on toiminut sekä Kemin Syväkankaalla että Haaparannan kulttuurikoulussa.


Vuodesta 1986 lähtien hän on asunut Suomen puolella, Lautiosaaressa ja Rocalla on kaksoiskansalaisuus, joten virallisestikin mustan rytmimusiikin saarnamiehelle rock (ja soul!) on rajaton riemu!