keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Pikku Berliini, seikkailuelokuva länsirajalta!Pääasiassa Tornioon ja Haaparannalle sijoittuvaa kansainvälistä elokuvaa Pikku Berliini (Lilla Berlin) aletaan kuvata Tornionlaaksossa vuoden parin päästä. Hankkeessa ovat mukana Blind Spot Pictures Suomesta, Heppfilm Ab Ruotsista ja vielä kolmas taho saksankielisestä maasta.

- Se on aito yhteistuotantoelokuva, sillä kirjoitan ja ohjaan sen yhdessä ruotsalainen Christer Englundin kanssa, kertoo suomalaisohjaaja Heikki Kujanpää, joka on juuri viimeistelemässä elokuvan käsikirjoitusta.

Toiseen maailmansotaan liittyvän Pikku Berliinin pääkielet ovat suomi ja ruotsi, mutta Kujanpää kertoo, että tarinassa on myös saksalaisten näkökulma ja isoja saksankielisiä rooleja. Yksi liittoutuneiden vakoojista puhuu myös englantia.

- Elokuvan idea syntyi Saksassa. Olimme siellä Christerin kanssa junassa ja puhuimme Lapin sodasta. Viereisessä penkissä istui vanha mies, joka sanoi: "You are talking about war? I was there. I was in that war." Se sai meidät syttymään ja tarttumaan aiheeseen, ohjaaja muistelee.

Pikku Berliinissä on luonnollisesti mukana Tornion historiallinen Taikayö-episodi, jossa suomalaisten mahdollisuus suurvoittoon saksalaisia vastaan tyrehtyi Lapin suurimpaan viinavarastoon ja paljon muutakin tositapahtumiin pohjaavaa.( Lisää aiheesta löytyy mm. torniolaisen Mika Kuljun kirjasta).

- Tietenkin myös sotahistoriamme ehkä traumaattisin ratkaisu, kun piti alkaa sota saksalaisia vastaan on käsittelyssä. Kun Neuvostoliitto uhkasi miehittää Pohjois-Suomen ellei ala tulla ruumiita. Kun Haaparannan kaupunginhotelli täyttyi liittoutuneiden vakoojista ja paljon muuta äksöniä on luvassa, Kujanpää avaa käsikirjoituksensa lehtiä.

Keskeinen osa Pikku Berliinin tarinaa on myös nuoren tytön ja pojan ystävyys rajan yli. Ohjaaja kieltää elokuvan olevan kuitenkaan sukua muille viime vuosina valkokankaalla nähdyille tornionlaaksolaisille kasvutarinoille kuten Klaus Härön Pikku Elina, Arto Koskisen Kahlekuningas tai Mikael Niemen bestselleriin pohjautuva Populäärimusiikkia Vittulajängältä.

-Meidän elokuvan genre on sotaan sijoittuva seikkailuelokuva. Tunnelma on siis aivan eri kuin aiemmissa referenssielokuvissa.

-Pikku Berliini on koskettava ja mukaansatempaava tarina, jossa sodan mielipuolinen kaoottisuus on läsnä ja siinä tapahtuu koko ajan, Kujanpää alleviivaa.

Ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä Heikki Kujanpäälle Pikku Berliini ei ole hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa. Meillä hänet tunnetaan elokuvan lisäksi myös monipuolisena teatterimiehenä. Hän oli perustamassa muun muassa Q-teatteria ja tunnetuin hänen elokuvistaan on kolmella Jussilla palkittu Putoavia Enkeleitä (2009), joka kertoo kirjailija Lauri Viidan elämästä. Pääosaa esittänyt Tommi Korpela (oik.kuvassa), tullaan näkemään tärkeässä roolissa myös Pikku Berliinissä. Toisen ohjaajan luulajalaislähtöisen Christer Englundin elokuvia taas ei ole nähty Suomessa, mutta kotimaassaan hän on menestynyt filmeillä Vild Ängel ja Lusten Till Ett Liv.

Ennakkosuunnitelmien mukaan Pikku Berliini tulee ensi-iltaan kolmen vuoden kuluttua. Toistaiseksi elokuva on saanut kehittelytukea sekä Suomesta, että Ruotsista. Käsikirjoitusvaiheen jälkeen käynnistyy elokuvan rahoituksen hankinta.

ZACHARIUS CARLS GROUP: LITTLE BERLIN (albumilta Image Of Love 2005)
Slipping away/ Slowly falling into uncosciousness/Looking at the others/ These drunken boys may end up dead// We found a few bottles/ Tonight`s no time to fight/It`s the end of innocence/ Tomorrow we may die/ But not tonight my love//
It´s the end of innocence/ Childlike vision is blown up in mud/I gotta get out of here/ I wish I could just drink myself away//
In Little Berlin these trips are getting worse/ for one more time let me see your northern smile/ I`m feeling down my love//
Sorry for the trouble/ On this playground of modern men/ It`s the games we play/ It`s the war we make/It`s the games we play