tiistai 14. helmikuuta 2012

Bonnie Tyler Luulajaan!Torniolaisyleisön ensimmäisillä Twin City-festivaaleilla vuonna 2008 valloittanut Bonnie Tyler on ensi kesän Luleåkalassien vetonaula. Aiemmin on julkistettu 1970-luvun purkkapoppibändin The Sweetin saapuminen, jossa soittaa alkuperäisistä enää vain kitaristi Andy Scott.
Bonnie Tylerilla on ollut hittejä neljällä eri vuosikymmenellä. Niistä ensimmäinen oli Lost in France 1970-luvun lopulla, josta monelle Nuorten Sävellahjaa kuunnelleelle on jäänyt varmasti mieleen ainakin tarttuva kertosäe: Oo la la la oo la la dance /Oo la la la dancing.
Bonniessa ensimmäisenä huomion kiinnitti tietysti aikoinaan hiekkapaperiääni. Luojan lahja, ei huonojen elämäntapojen seurausta kuten Janis Joplinilla. Vielä kun kurkkuleikkauksen jälkeen, ääni muuttui vieläkin raspisemmaksi, se kävi entistä kiintoisammaksi.
Bonnie itse pelkäsi uran päättyneen, mutta toisin kävi. Vuonna 1978 julkaistu single It`s a heartache teki hänestä maailmantähden. Se nousi sekä USA:ssa, että Englannissa top 5:een ja Euroopassa useammassakin maassa ykköseksi. Meillä albumi Natural Force, jolta laulu löytyy, myi hetkessä kultaa. Pitkäsoitolta löytyvät myös mainiot versiot Stevie Wonderin Living for the citystä ja Aretha Franklinin Natural womanista, joita kelpaa yhä kuunnella.
Menestys vei Bonnieta ympäri maailman ja ahkeran kiertämisen jälkeen hän halusi muutosta, popista rockiin. Hän vaihtoi levy-yhtiötä ja pöytään lyötiin tuottajaehdokkaat Jeff Lynne, Phil Collins ja Jim Steinman. Hän valitsi viimeksimainitun popin Pavarotin, dramaattisista, suurieleisistä sävellyksistään tunnetun Meatloaf-miehen. Aisaparikseen studioon Steinman palkkasi Bruce Springsteenin E Street Bandin kosketinsoittajan Roy Bittanin, jonka sovitukselliset ideat kuuluivat myöhemmin myös Dire Straitsin käänteentekevällä Making Movies – albumilla.
Bonnien Faster Than The Speed Of Night- pitkäsoitolle valkattiin klassikkobiisejä John Fogertyltä, Bryan Adamsilta, Blue Öyster Cultilta ja Frankie Milleriltä, mutta varsinaiseksi jättipotiksi muodostui Steinmanin mahtiballadi Total eclipse of the heart. Albumista tuli suurmenestys, mutta yksistään sinkkua maailmalla myytiin huikeat viisi miljoonaa kappaletta. Tylerille tämä merkitsi sitä, että Total eclipse of the heart-klassikosta hän on saanut tehdä vuosien varrella useammankin version. Viimeisimmän hän duetoi yhdessä ranskalaislaulaja Kareen Anttonnin kanssa vuonna 2004, jolla kivuttiin Ranskan ja Belgian listaykköseksi.
Jos It`a heartache nosti aikanaan Tylerin kantripiirien suosikiksi, nyt rockkerma otti hänet omakseen. Vuosien varrella Bonnie onkin levyttänyt muun muassa Shakin` Stevensin, Mike Oldfieldin, Steve Hackettin ja Rick Wakemanin kanssa. Hänestä on tullut crossover-artisti, jota arvostetaan yli tyylirajojen.
Tänä vuonna Bonnie Tylerilla on tarkoitus julkaista uusi countryhenkinen albumi, joka on äänitetty Nashvillessä. Mukana on muuassa duetto Bonnien suosikin Vince Gillin kanssa.