tiistai 21. helmikuuta 2012

Leo Lastumäki viihtyi pohjoisessa!
Best of Lastu YLE Teemalla tänään klo 22.05! Koko kansan tuntema, 84-vuotiaana edesmennyt Leo Lastumäki (1927-2012) viihtyi hyvin pohjoisessa. Kemiä hän piti kotikaupunkinaan. Siellä hän oli näytellyt jo 1950-luvun lopussa ja siellä hän vietti eläkepäivänsä.
Hän asusti muuallakin. Itse muistan isokokoisen miehen Karungin raitilta 1960-luvulta, jolloin hän riiasi kirkonkylän kampaajaa. Hän ehti kortteerata myös ainakin Simossa, Rovaniemen Ylinammassa ja Inarin Kaamasessa, jossa hänellä oli mökki vuosikymmeniä.
- Kaamanen oli hänelle tärkeä henkireikä. Sinne veri veti häntä tiheään ja sinne hän kutsui vanhoja kavereitaan. Yksi noista mökkikavereista oli hanuristi Reino Bäckström ja toinen tietysti Kuoppalan Ahti, joka oli yksi Leon lähimmistä ystävistä. Molemmat miehistä olivat mukana myös Leon 80-vuotissyntymäpäivillä, jotka vietettiin Kaamasessa.
Näin muistelee Inarilainen-lehdessä Ritva Savela, joka tutustui tähän miehenjärkäleeseen jo 1960-luvun alun Kemissä.
- Kemissä oli aikoinaan ohjelmanumero se, kun Leo tuli ulos autostaan, Fiat-kuussatasesta. Kun hän kömpi sieltä ulos, niin näytti hetken siltä että autokin tulee mukana kuin selkäreppu.
Leon ja Ritva Savelan tiet kohtasivat Kemin jälkeen useastikin.
- Tutustuimme paremmin Tampereella 1960-luvun puolessa välissä. Kerran oli joku tilaisuus, jossa jouduimme tanssimaan yhdessä. Ihmettelimme, miten tämä onnistuu, kun olen häntä puolta lyhyempi. Onnistuihan se, kun Leo nosti minut syliinsä käsivarsillaan. Hänhän oli riski kuin mikä.
Viimeiset kerrat Ritva tapasi Leon Inarissa ja monesti Saariselkä-lehden toimittajana. Hän kuvailee Lastumäkeä ihmisenä ystävälliseksi ja lämpimäksi.
– Iso mies oli myös herkkä. Vaikka hän oli vitsiniekkakin, niin vanhemmiten herkkyys näkyi siinä, että hän oli lehdistön kanssa vähän omanarvontuntoinen, ja ensialkuun ehkä vähän kireäkin.
Limingan Lapinkankaalta syntynyt Lastumäki kävi aluksi veturikoulun ja toimi veturinlämmittäjänä. Lastumäki teki rooleja niin televisiosarjoissa, elokuvissa kuin eri teattereissakin 20 vuotta, kunnes siirtyi freelancer-näyttelijäksi 1973.
Koko kansan tietoisuuteen Leo nousi viihdeohjelmassa Ilkamat. Sen jälkeen tulivat muun muassa suositut Ällitälli, Merirosvoradio ja ÄWPK – Älywapaa palokunta.
Takanaan Lastumäellä on 33 elokuvaroolia ja tunnetuin päärooli niistä Veikko Huovisen Lampaansyöjissä. Viimeinen elokuva, jossa hän oli mukana, oli Markku Pölösen ohjaama Koirankynnen leikkaaja ja viimeisen kerran hän esiintyi teatterin lavalla , torniolaisen Martti Kadeniuksen ohjaamassa Maa on syntinen laulu-näytelmässä vuonna 2006 Simossa. Samaiselle estradille hän ohjasi vielä kesällä 2008 Joel Lehtosen Putkinotkon.
LEO LASTUMÄKI-tribuutti:klo 22.05 Ilkamat, klo 22.29 Ällitälli & klo 22.56 Merirosvoradio