maanantai 6. helmikuuta 2012

Pohjoisen Jukka raportoi:
"Ihmiset tuli vaan läheltä ja kaukaa katsomaan MOOGIA..."
(Kontra:"Vaatimattomuus kaunistaa" levyltä Ei kontrollia-1977)
Menneenä viikonloppuna Pyhätunturilla järjestetty Pyhä Winter Unplugged tarjosi maukkaan annoksen monipuolista rokkia ja poppia. Mato Valtosen johtama tapahtuma järjestettiin nyt talvella kahdeksatta kertaa. Perinteisesti Pyhä Unpluggedin esiintyjänä olleen Kari Peitsamon lisäksi Hotelli Pyhätunturin lavalle nousi torstaista lauantaihin muun muassa Johanna Försti, Aki Louhela, Heikki Salo & Janne Louhivuori, Anna Abreun tilalle loppumetreillä kiinnitetty Hanna Pakarinen sekä Mauri "Moog" Konttisen Moog In Trio. Housebändinä festivaalilla toimi Lenni Kalle Taipaleen SVY-orkesteri.
Lauantai-illan toisena esiintyjänä ollut Moog Konttinen osoitti, että legendaariset Kontra- biisit toimivat myös 2000-luvulla. Jerry Cotton, Aja hiljaa isi, Sankarit salapoliiseina tai Ressu ja punainen Paroni saavat yhä ihastelemaan Mauri "Moog" Konttisen verbaalista lahjakkuutta ja kykyä tehdä käännöskappaleista itsensä näköisiä.
Keikan jälkeen muutaman lauseen sanasesta arkustaan avannut Moog oli tyytyväinen esiintymiseensä ja festivaalin järjestelyihin.
- Vaikka olen vanha, niin en kuitenkaan vielä ihan niin vanha tähti, että ihmiset eivät muistaisi. Aina joskus tulee joku pyytämään nimmareita vanhoihin vinyyleihin.
- Rockasenteensa täysin säilyttäneitä 1970-staroja ei varmaan ole muita kuin Pelle Miljoona ja Dave Lindholm, Moog heittää ja kertoo pienen muistelon Kontra-yhtyeen Lapin kiertueesta;
- Oli vuosi 1978, kun olimme menossa kamoinemme ylös Tornionjokivartta ja ajattelimme ajaa Ruotsin puolta. Haaparannan tullissa tuntui, että meitä ei millään päästetä Ruotsiin. Suomeen tullessa oli sitten sama juttu. Tullimies tinkasi lujaan, että mitä kaikkea meillä on mukana.No, loppujen lopuksi kaikki meni hyvin ja pääsimme jatkamaan matkaa.
Moog Konttisen muisteluksia voi lukea enemmän toissa vuonna ilmestyneen Elämän kartoitus teoksen ensimmäisestä osasta (https://www.booky.fi/kustantaja/Lempo+Kustannus). Lähes viisisataasivuinen kirja saanee näillä näkymin jatkoa jo kesällä.
- Olen nyt kirjoittamisen suhteen vuodessa 1971. Virtanen ja Kontra käsitellään tulevassa kirjassa ja voi olla, että täytyy tehdä vielä kolmaskin osa, harvakseltaan keikkoja tekevä Moog Konttinen paljastaa ja muistuttaa legendaarisen Kontra-yhtyeen tekevän ensi kesänä pienimuotoisen paluun.
- Meillä on pari keikkaa sovittuna. En muista paikkakuntia, mutta keikat ovat jossain Tampereen seudulla.
Teksti & Kuvat Jukka Rajala