08 lokakuuta 2011

Keep on rockin`... ja palvelu pelaa!
Hot Rod Rhythm Boys
Introduction

(Jupiter Stroll Records)

He, jotka rockabillystä kaiken tietävät, sanovat että brittirokkari Mark Harman on kitaristina yksi genren parhaista maailmassa. He myös uskovat, että hänen Restless-trionsa olisi noussut 1980-luvulla marginaalista, mikäli yhtyeellä olisi ollut ripaus onnea ja mikäli se olisi saanut tuottajakseen Dave Edmundsin kuten Stray Cats.
Mutta menneet ovat menneitä, joten jossittelut sikseen, sillä on ollut hienoa, että viime vuosina Mark Harmania on kuultu varsin usein näilläkin nurkilla. Ystävyys tervolalaiskitaristi Jari Raution kanssa on johtanut hedelmälliseen yhteistyöhön ja bändin perustamiseen.
Markin ja Jarin lisäksi täyden palvelun rock n`roll-yhtyeeksi itseään kutsuvassa Hot Rod Rhythm Boysissa soittavat Lauri Valkonen ja Tommi Hänninen, piukka rytmiryhmä ja tuttu myös kemiläisestä Nine Livesistä.
Puolitoista vuotta sitten yhtye julkaisi käyntikortiksi perinteitä kunnioittavan EP:n. Ammattitaitoinen kannat kattoon-meininki sai kyllä sytytyslangan palamaan, mutta jotain omaa musiikista jäi puuttumaan.
Vastaus odotukseen tulee nyt uudella Introduction-albumilla. Ampu tulee-varoitus on paikallaan, sillä huteja ei ammuta.Introduction on rockin riemuretki. Se on täsmälääkitystä sadepäiviin; ilolientä syysflunssaan ja linimenttiä kolottaville nivelille.
Yhtye esittää levyllä oman näkemyksensä monista tutuista klassikoista.
Yllätys onkin , että levyn ehdoton tehotippa on They go wild,jonka on kynäillyt Jari Rautio yhdessä Nine Lives-vokalisti Antti Pasasen kanssa. Samaa kitaratulitusta ja tömäkkää rytmiryhmän työskentelyä kuullaan myös Bob Dylan-coverissa I wanna be your lover, jonka on sovittanut Jari.
Molemmissa biiseissä myös Harmanin laulu vapautuu eniten traditiosta. Se saa George Thorogood-maista särmää ja purevuutta, jota kappaleet tarvitsevat.
Levyn kaikista tunnetuin hitti on YLE:n aalloillakin paljon soinut islantilaisen Emiliana Torrinin tarttuva Jungle drum, jonka yhtye vie alkulähteille. Sitä kuunnellessa, alkaa miettiä, olisiko kyseessä joku plagiaatti jostain Bo Diddleyn biisistä.
Introduction-levyn parasta rhythm & blues-osastoa edustaa Homework.Tulkintansa siitä ovat tehneet muun muassa Otis Rush, Fleetwood Mac ja Nine Below Zero. Hot Rod Rhythm Boys nojaa kahden viimeisen sovitukseen.
Muddy Watersin blues I want to be loved kuului Rolling Stonesin uran alun settiin, tosin alkuperäistä nopeampana. Rytmipoikien versio on lähempänä Rollareita, tosin juurevampana.
Myös Texas-legendojen Stevie Ray Vaughanin The house is rockin- ja ZZ Topin Sharp Dressed Man-biisit yhtye pukee uusiin ja puhtaisiin vaatteisiin.
Perinteistä rockabillyäkään levyllä ei ole unohdettu.Vahva keep on rockin-pala on Crazy Cavanin My little sister gotta motorbike, jota vauhdittaa pianisti Kari Hautalampi, mutta ehdoton albumin tanssiinkutsu on La Bamba-pyörähdyksillä ryyditetty What did you say.
4/ 5 Väylän Pyörrettä!