sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Louna soitellen sotaan!
Laulaja-lauluntekijä haluaa oikeutta!
Pari viikkoa sitten Louna Widenius hoksasi, että Chisun Sabotage
-kappaleen alun pianoriffi muistuttaa erehdyttävästi hänen Tuu mun luo -kappaleen alkua.
- Haluan selvittää asian kerralla pohjia myöten. Olen ottanut yhteyttä
Teostoon, jossa tutkivat täyttääkö Chisun laulu plagiaatin määreet, Louna kertoo Väylän Pyörre Uutisille. Hän odottaa myös Chisun levy-yhtiön Warner Music Finlandin yhteydenottoa ennenkuin päättää, miten jatkaa eteenpäin.
Suomessahan plagiaattisyytökset ovat harvinaisia. Kysyessäni asiaa
musiikkitoimittaja Petri Tuunaiselta, hän ei muista äkkiseltään yhtään
oikeustapausta.
Muutamalta muulta musiikkialan ammattilaiselta, tiedustelen, löytävätkö he Lounan ja Chisun lauluista yhteläisyyksiä eli kannattaako
Lounan käydä soitellen sotaan suurta Warneria vastaan. Saan
vastaukset; "Aika haastava on saada tällaista todistettua...", "Kertakuuntelulla, yhtä uskottava väite, kuin Metallican tulo Ylläkselle..."

Kuka on Louna Linnea Widenius?
Hän on kotikaupungissaan Tampereella tunnettu singer-songwriter, joka veti pari vuotta sitten muun muassa naislauluntekijöitä esittelevää Louna & Lauluntekijät-klubia Valo-kahvilassa. Hän on julkaissut kaksi albumia Antaa Heidän Puhua ja Kunhan Liike Jatkuu. Lisäksi hän on toimittaja ja kuvataiteilija.
Kahdeksantoista ensimmäistä vuottaan Widenius vietti Torniossa. Musikaalisuutensa hän peri vanhemmiltaan, sillä molemmat Erkki ja Marja ovat musikaalisia.
- Isä soitti nuorempana paljon kitaraa ja pianolla boogie-woogia ja äiti on soittanut pianoa ja opiskellut musiikkitieteitä Tampereella.
Pohjoisessa opettajaisä Erkki tunnetaan myös Lapin Kansan sci-fi- ja kauhukirjallisuuskriitikkona ja äiti toimii nykyään Rovaniemellä kulttuurijohtajana.
Nuoruudessaan Louna sai kotoaan siis kosolti kulttuurivaikutteita ja Torniossa hän ehti opiskella muun muassa näyttelemistä, maalaamista ja baletin tanssimista.
Luontaisesti Louna on ollut aina utelias ja innokas oppimaan uutta ja pianon ja kitaran lisäksi, hän on perehtynyt myös trumpetin ja huilun soittoon. Myös hänen veljensä Oulussa vaikuttava Joonas on musikaalisesti lahjakas ja
tunnetaan erityisesti flamencokitaran taitajana.
Eurolukioaikanaan Haaparannalla Louna perusti kitaristi Kati Salon kanssa tyttöbändin Woozy. Bassossa oli Paula Präktig ja rummuissa Sofia de Tugny.
- Siihen aikaan tein lauluja englanniksi, mutta jo silloin sanat tuntuivat tyhjänpäiväiseltä diibadaabalta. Niistä tuli enemmän musiikkia, eikä niihin kiinnittänyt huomiota. Kerran sitten isä ehdotti, että kokeile tekstittää
suomeksi. Se kannatti, enkä ole kielenvaihtoa katunut.
Woozy esiintyi muun muassa Tornion legendaarisella Jesperi-klubilla, mutta ikimuistoisin keikka oli rajan yhteisessä Millenium-juhlassa.
Tytöt pääsivät soittamaan päälavalle, mutta ilo loppui lyhyeen.
- Ehdittiin soittaa vain kaksi biisiä, kun meidän basistilla syttyi sormikas tuleen. Hän alkoi poukkoilla ihan mielettömästi. Hän oli työntänyt käden liian lähelle lämmitintä ja näpit paloivat.
Kouluvuosien jälkeen Louna muutti Tampereelle ja kiersi ahkerasti maailmaa
kitaransa kanssa. Ensin hän interreilasi torniolaisten Kati Salon ja valokuvaaja Sini-Marja Niskan kanssa ja sitten yksinään.
Louna on kiertänyt Euroopan lisäksi myös Afrikkaa ja Amerikkaa. Matkoilla on syntynyt myös lauluja.
- Rakkaushan on globaali aihe ja yksi elämän keskeisiä asioita ja sinnehän sitä ajautuu monesti. Yritän kuitenkin kirjoittaa kaikesta muustakin, kuvailla tarkasti elämää monelta kulmalta, Louna kertoo.
Hän on suuri blues- ja folk-musiikin ystävä ja kuuntelee mielellään karheita miesääniä kuten John Lee Hookeria, Dylania, Leonard Cohenia ja Tom Waitsiä. Naispuolisista hän ihailee Joni Mitchelliä ja Joan Baezia. Vaikutteita lauluntekijä kertoo saaneensa myös Brasilian reissulta, josta puseroon tarttuivat Bebel ja Marisa Monte.