perjantai 14. lokakuuta 2011

Smokie Luulajaan!

Englantilaisyhtye Smokie eli suuruutensa päiviä 1970-luvulla. Vielä tänäänkin yhtye kiertää ja konsertit vetävät väkeä. 9. marraskuuta klo 20.00 (r.a) yhtye konsertoi Luulajan kulttuuritalon suuressa salissa.
Smokie oli aikansa poikabändi. Kauniita tarttuvia melodioita ja siistiä stemmalaulua, jotka upposivat suomalaisiinkin. Jokainen on varmasti kuullut radioaalloilta Kari Tapion Viisitoista kesää- tai Markku Aron Keskiyön aikaan-hitit. Ne teki alun perin tunnetuksi Smokie.
Monista miesvaihdoksista huolimatta yhtye soi tänään niinkuin silloin ennen. Vaikka se levyttää jatkuvasti uusia lauluja, Smokie-ilta on useimmille kuulijoille matka muistoihin. Konserteissa voi pitää hauskaa ja laulaa mukana.
Heidän kymmenkunta vanhaa hittiään purevat nostalgiannälkäisiin ja varsinkin Ruotsissa ja Norjassa he ovat suosiossa. Esimerkkinä vain kokoelma Our Swedish Collection vuodelta 1999, joka myi naapurissa yli 90 000 kpl eli platinaa.
Laulaja Chris Norman, kitaristi Alan Silson ja basisti Terry Utley perustivat yhtyeen Bradfordissa 1960-luvun lopussa. Viimeksimainittu on tänään ainoa Smokien alkuperäisjäsen.
Aluksi he kiersivät Herman`s Hermitsin laulusolistin Peter Noonen säestäjänä ja tekivät useamman sinkun Deccalle, mutta ilman menestystä.
Vasta kun lauluntekijäkaksikko Nicky Chinn ja Mike Chapman tulivat kuvioihin, alkoi tapahtua. Lähinnä purkkaa ja jytää Sweetille, Suzy Quatrolle ja Mudille, kirjoittanut pari, halusi tehdä Smokiesta pehmeämmän. Soittajilla oli myös pyrkimys saada yhtäläinen arvostus Eaglesin ja Crosby, Stills, Nash & Youngin kanssa. Vaikka lauluharmonioissa ei hävitty paljoa, biisit olivat kuitenkin A-sarjaan liian keveitä.
1975 Smokie nousi ensimmäistä kertaa Englannin listan kolmoseksi laululla If you think you know how to love me ja siitä alkoi heidän menestysputkensa. Something making me blue, I`ll meet you at midnight, It`s your life ja Lay back in your arms of someone.
Smokien suurin hitti oli kuitenkin Living next door to Alice vuodelta 1977. Ilmestyessään se pysyi lähes vuoden brittilistoilla ja oli menestys myös meillä.
Menestyksen ollessa suurimmillaan Smokie vieraili myös pohjoisessa Tervolan Kaarihallilla ja muutama vuosi sittenhän yhtyettä kuultiin Haaparannan Aspenhallilla. Tällä kertaa Smokie ei tule Luulajaa lähemmäksi, eikä lainkaan Suomen puolelle.
Lippuja konserttiin voi ostaa täältä:
Köp biljett härlänk till annan webbplats
PS...MotörheadMuistutus! Motörhead 15.12. klo 19.30. Pontushallilla. Suomi-keikat loppuunmyyty, Luulajassa pilettejä vielä jäljellä!