torstai 19. huhtikuuta 2012

Afrobeatin legenda Tony Allen Ouluun!
Hypnoottisten afrorytmien mestari 72-vuotias nigerialaisrumpali Tony Allen on ehdottomasti Oulun Elojazzien (2.-5.8.) mielenkiintoisin vieras. Hän esiintyy yhdessä suomalaisen kulttimuusikko Jimi Tenorin kanssa. Muut muusikot tulevat heidän keikoillaan aina yllätyksenä.
Tony Allenin keksi yksi afrikkalaisen musiikin suurimmista Fela Kuti, jonka kanssa hän teki yhteistyötä 14 vuotta. He loivat monipolvisista highlife-rytmeistä helpommin jalan alle menevää afrobeatiä, jonka voima lähtee Allenin bassorummusta.

1978 Tony lähti kokeilemaan omia siipiään, teki sooloalbumeita ja perusti oman bändin Mighty Irokos, mutta ajautui sessionmuusikoksi.Unhon suohon vaipumasta hänet esti kuitenkin juju-buumi, joka oli paljosta velkaa afrobeatille. Tyylin kirkkaimpana tähtenä loisti King Sunny Ade, josta Island-yhtiö yritti leipoa yhtä suurta nimeä kuin Bob Marley, mutta yritys epäonnistui. Tony Allen vieraili vuonna 1984 Aden levyllä Aura.
Fela Kutin poismeno 1997 herätti maailmanlaajuisen mielenkiinnon hänen värikästä elämäänsä ja afrobeatiä kohtaan ja samassa saumassa Tony Allen oli muuttanut Pariisiin, jossa osataan perinteen modernisointi, hyvässä ja pahassa.
Afrobeatin pävittämisen kautta kuitenkin Jimi Tenor eli Lassi Lehto Lahdesta kiinnostui Tony Allenista ja halusi levyttää hänen kanssaan. Vuoden 2009 lopulla brittimerkki Strut julkaisi heidän Inspiration/Information-albuminsa ja se herätti laajaa kiinnostusta. Se oli alku hedelmälliselle yhteistyölle, joka jatkuu yhä. Heidät on nähty Suomessa muun muassa UMO:n solisteina ja nyt myös elokuussa Oulussa.
Elojazzin muut esiintyjät; Dee Dee Bridgewater (USA),Viktoria Tolstoy (SWE), Verneri Pohjola Quartet, Klima Kalima, Manuel Dunkel kvartetti, Dirty Harry's Rock 'n Roll Big Band, Mopo,Timo Lassy Trio, 'Nuff Said, Uinuva, Swingstet, Arctic Swing Trio ja Maria Iivonen