lauantai 28. huhtikuuta 2012

Repe Tornion tullissa!
Totta(vai tarua) 1950-luvulla Reino Helismaan kiertueporukalla oli tapana yöpyä aina Tornion kaupunginhotellissa. Ohjelmaan kuului myös käynti Haaparannan puolella ostoksilla. Ruotsi oli silloin tavarataivas suomalaisille ja sieltä sai esimerkiksi nailonpaitoja ja sähköparranajokoneita kohtuuhintaan, mutta ongelmia aiheutti tulli.
Kerran iltamien jälkeisenä päivänä Helismaa lähti hanuristinsa Esa Kaartisen kanssa Haaparannalle. Kaartinen osti puvun ja puki sen omansa alle. Hänellä oli kaksi pukua päällekäin ja nailonpaitoja niin paljon kun mahtui, osa niistä oli sullottu käsivarteen. 
Helismaalla oli jenkkikassi, jonne hän sulloi ensin nailonpaitoja ja sukkia, sitten hedelmiä väliin ja taas nailonia ja niin edelleen. Tavaraa niin paljon, että käry olisi käynyt, jos kassi olisi pitänyt avata. Helismaa sanoi, että hän näyttää miten mennään tullista ohi. Tullimiehet tunsivat heidät kun olivat olleet edellisenä iltana juhlissa.
"Päivää!"
"No, mitäs taiteilija Helismaalla on siellä kassissa?"
"No, minä panin sinne pohjalle ensin muutamia sukkia ja sitten nailonpaitoja. Sitten minä laitoin hedelmiä väliin ja taas laitoin nailonpaitoja väliin ja taas laitoin sukkia ja nailonpaitoja ja yhden puvuntakin. Sitten panin taas hedelmiä tähän päälle niin kuin näkyy- nämä ovat ihan hämäyksen vuoksi!"
" Sillä lailla! Olkaa hyvä ja menkää!",sanoivat tullimiehet ja hihittivät.
Helismaa sanoi tullin ulkopuolella:
"Koskaan ei saa valehdella tulleille!"
(Ote Jukka Pennasen & Kyösti Mutkalan kirjasta Jätkäpoika ja runoilija)
Reino Helismaa ja Lappi