maanantai 24. syyskuuta 2012

Karelian Suomi Pop-levyt vihdoin CD:lle!
IIVANA NYHTÄNKÖLJÄ & ARMAS NUKARAINEN
Juha Rantalan pyörittämä Rocket records on tehnyt kulttuuriteon, sillä se julkaisee 26. lokakuuta Karelian hauskat Suomi Pop-albumit 1 & 2. Tätä CD-pakettia monet ovat odottaneet pitkään ja hartaasti, sillä vinyyleinä näitä levytyksiä, on ollut mahdotonta saada vuosikymmeniin.
Vuonna 1970 sen ajan huippumuusikot Edward Vesala, Paroni Paakkunainen, Ilpo Saastamoinen ja Pekka Sarmanto päättivät laittaa suomalaisen kansanmusiikin uuteen kuosiin, sekoittamalla siihen poppia, rockia ja jazzia. Iivana Nyhtänköljä, Aslak Nunnu, Armas Nukarainen ja Pedri Sirmakka olivat heidän taiteilijanimensä eli lähdettiin liikkeelle vahvasti pilke silmäkulmassa, Zappa-hengessä.
Yhtyeen suurin hitti oli Nyhtänköljän (Edward Vesalan) "laulama" Herrojen kanssa pellon laidalla, mutta kyllä albumitkin menestyivät. Esimerkiksi Suomi Pop 1 oli huhtikuussa 1971 heti CCR:n albumin jälkeen maamme toiseksi myydyin. 
Lappilaisittain levyt olivat merkittäviä historiallisestikin, sillä Karelia levytti monta ns.joikua ja ne kuultuaan hyvän huumorintajun omaava, saamelaismusiikin isä Nils-Aslak Valkeapää kiinnostui yhteistyöstä Paroni Paakkunaisen kanssa, mikä kestikin sitten kolmekymmentä vuotta. Toisaalta, joka on nähnyt Ilpo Saastamoisen säveltämät Ylläksen Velho-oopperat, Karelian musiikista löytää aihioita noihinkin suurteoksiin.
Kaikkiaan lokakuussa julkaistavalla Suomi Pop -CD:llä on mukana 30 esitystä, kaksi albumia ja singleraidat. Levyn mukana seuraa myös 12-sivuinen booklet, johon saatesanat ovat kirjoittaneet Paroni Paakkunainen ja Ilpo Saastamoinen.