lauantai 22. syyskuuta 2012

Ruotsin hauskin mies Ronny Eriksson Haaparannalle!

Mitä minun pohjoiset silmäni näkevätkään? eli Vad skådar mitt norra öga? on nimeltään piittimelähtöisen koomikon Ronny Erikssonin ruotsinkielisen shown nimi, joka nähdään 12. lokakuuta Haaparannan Folkkanilla klo 19.00 (Ruotsin aikaa).
Hauska sattuma. Nimittäin seuraavana päivänä 13. lokakuuta Tornion Musiikkitalolla esiintyy Raj-Raj Band.
Joskus on tullut ehdotettua rajaseudun tapahtumajärjestäjille, Huumorifestivaalia, sillä sellainen ainakin Suomen tapahtumakirjosta uupuu, mutta nythän se toteutuu.
Rajalla nähdään samana viikonloppuna Pohjois-Ruotsin hauskimmat jutuniskijät, mutta samalla  esiintyjät, joiden show on myös musiikillisesti parasta A-luokkaa.  
Itseään pessimistikonsultiksi  tituleeraava Ronny Eriksson on valtakunnan julkkis ja ruotsalaisen stand upin uranuurtaja jo 1970-luvun alusta asti. Hän on tuttu muun muassa tv-sarjoistaan Bondånger och Lid i natt, mutta kotipaikka on edelleen Piteå, jossa hän  pyörittää  muun muassa kulttuurikahvila Krokodilia ja yhtyettä Euskefeurat.
Erikssonin uusi Vad skådar mitt norra öga?-esitys on sekoitus kabareeta ja stand-uppia. Hän esittää yhteiskuntakritiikkiä satiirin ja huumorin keinoin. Syynissä on nyky-Ruotsi, muun muassa kaupungin ja maaseudun erojen jatkuva kasvu, jonka seurauksena ihmisten on entistä vaikeampaa ymmärtää toisiaan.
- Luvassa on totuuksia, puolitotuuksia, valehtelua ja uusia lauluja, sanoo Ronny  esityksestään, joka on järjestyksessään jo kolmas, jonka hän tekee Ruotsin Riksteaternille.
Lavalla Haaparannalla Ronnyn kanssa  nähdään etelän muusikot kosketinsoittaja Benneth Fagerlund ja kitaristi Martin Tallström. Ensinmainittu on tehnyt yhteistyötä myös muun muassa Mats Ronanderin  ja Siw Malmkvistin kanssaja keikkaillut Lill-Babsin kanssa vuodesta 1996 lähtien. Jälkimmäinen freelancerkitaristi taas on soittanut esimerkiksi Ingmar Johanssonin  ja Anna-Lotta Larssonin bändeissä.