lauantai 1. syyskuuta 2012

Ylitorniolainen kirjoitti
rokkaavan kirjan Helsingistä! 
- Helsinki-kirja oli pikakeikka, mutta ei se vahinko ollut, sillä asun nykyään Kalliossa, joka on erittäin kiinnostava kaupunginosa, sanoo ylitorniolaislähtöinen kirjailija Olavi Jama, joka tunnetaan parhaiten runokirjoistaan ja Kalevan kirjallisuuskriitikkona.
Harju soi ja Kallio kukkii-kirja ilmestyy lokakuussa LIKEn kustantamana ja se on kappale modernin Helsingin kulttuurihistoriaa.
- Vaikka pohjoinen ilmansuunta on yhä minulle se raikkain ilmansuunta, urbaani yhteiskunnallisuus ja populaarikulttuuri oli niin kiehtova yhdistelmä, että
oli pakko repäistä kirja ulos, Jama kertoo, mutta lupaa palata teksteissään pian taas pohjoiseen.
- Seuraavan Lappi-kirjani nimi on Sipirjan lapset ja nimestä jokainen voi päätellä, mitä se ehkä sisältää, Jama arvuuttelee.
Harju soi ja Kallio kukkii kertoo Harjun nuorisotalon ja Kallion kaupunginosan yhteisestä historiasta.
"Parasta Harjussa oli ne illat kun sai rauhassa rymistellä kellarissa.", sanoo muusikko-näyttelijä Reino Nordin.
Harjun nuorisotalosta eli entisestä Aleksis Kiven kadun ruumishuoneesta on tullut vastarinnan ikoni, jolla on näyttänyt olevan kokoaan suurempaa symboliarvoa. Se syntyi 1987 paikallisen kansalaisaktivismin tuloksena ja kamppailu talon olemassaolosta näyttäytyy myös vääntönä Helsingin kaupungin poliittisten voimien välillä.
Harjun nuorisotalo on osa monen menestyneen muusikon henkilöhistoriaa, mutta joukkoon mahtuu myös teatterintekijöitä, toimittajia, virkamiehiä ja poliitikkoja. Olavi Jaman haastateltavina kirjassa ovat muun muassa Samuli Putro, Pelle Miljoona, Maija Vilkkumaa, Ilkka Vainio, Tapani Rinne, Jimi Tenor, Minna Haapkylä, Ari Wahlsten, Vilma Melasniemi, Reino Nordin, Mariska, Paavo Arhinmäki, Tumppi Varonen ja Kimmo Helistö.