sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Tornion VPK palaa entistä ehompana!
Taloon tulossa ravintola, ei elokuvateatteria!
 2000-LUKU   Tornion VPK:n ohi ajaessa, on tehnyt usein kipeää, kun kaunis suojeltu rakennus rapistuu silmissä. Puolitoista vuotta sitten siitä lähtivät viimeiset vuokralaiset. Merja ja Marja Maijanen pyörittivät  kahvilaa ja elokuvateatteria nimeltä Cult Cinema & Cafe. 
Mielessä on käynyt Pelasta  Palokunnantalo-liikkeen perustaminen, mutta onko siihen aihetta Tornion VPK:n asioista vastaava Kimmo Heikka?
- Ei ole. Uusi vuokralainen saadaan muutaman viikon päästä. Silloin talo tulee kokemaan ryhtiliikkeen ja se saa ansaitsemansa arvon. Ensi kesänä eessä on muun muassa kattoremontti ja muutenkin paikka pannaan entisaikojen  kuosiin.
VPK:lla on ollut monenlaisen kulttuurin tyyssija vuodesta 1904 alkaen. Sillä on pitkä ja mielenkiintoinen historia. Tällä hetkellä rakennuksen sisätiloissa on entisen vuokralaisen lähdön jäljiltä enää pelkät seinät. 
- Totta. Esimerkiksi elokuvakatsomo on purettu, joten teatteria taloon ei ainakaan ole tulossa. Nyt salissa on tilaa lähemmäs 300 hengelle, kun teatterissa oli istumapaikkoja 134, Heikka sanoo, muttei kuitenkaan paljasta tulevan yrittäjän nimeä.
Paikan uutta vetäjää ei ole kuitenkaan vaikea jäljittää, kun leffateatteri on poissuljettu ja kun muistaa, kuka pelasti kaupunginhotellin suojiin  Lapin Kullan historian. 
- Alustavasti ollaan suunniteltu, että tehdään VPK:lle catering- tilat yksityistilaisuuksia varten, mutta kyllähän se toimisi live-paikkanakin. Hyvä stagehan talossa on, visioi, Tornion kulttuuripalkinnon ansaitseva Reijo Angeria, mutta huomauttaa, että saneeraus tehdään pikku hiljaa. 
- VPK:n kanssa yhteisvoimin laitetaan talo kuntoon, maalataan päältä ja somistetaan sisältä.
MAARIT, ELVIS & MERJA
Palokunnan talon pyörittäminen on haasteellinen tehtävä. Cult Cinema & Cafe toimi tiloissa vuodet 2006-2011.
Äiti ja tytär Maijanen pyörittivät elokuvia ja tarjosivat torniolaisille vaihtoehtokulttuuria ja esiintymispaikan uusille yrittäjille, vaikka taloudellisesti toiminta ei ollut kannattavaa, enää varsinkaan viimeisinä vuosina.
Tytär Merjalle on kuitenkin jäänyt ajanjaksosta mieleen monta ikimuistettavaa tapahtumaa. Elokuvien lisäksi VPK:lla nähtiin livenä muun muassa Jukka Poika, Asa, Stepa, Jaakko & Jay ja Surunmaa, mutta kaksi oli ylitse muiden.
- Las Vegasista asti tuli keikalle Scot ”Elvis” Bruce. Asiakkaita oli parikymmentä ja iso tähti esiintyi siitä huolimatta 100%:sti. Elvis tuntui ihan oikealta ja kaikki pääsivät kuvaan hänen kanssaan ja tunnelma yleisön joukossa oli kuin lapsilla jouluaattona. 
- Toinen unohtumaton keikka oli JP Leppäluodon ja Lotta Jääskelän Nick Cave-ilta. Upeat laulajat mustavalkoisissa asuissa ja mieleen jäi myös erään asiakkaan kommentti, että hän oli juuri nähnyt elämänsä parhaan keikan, Torniossa ja kahdella eurolla!
Maijasten tarjoaman ohjelmiston kirjo oli laaja. Oli myös teatteria, muotinäytöksiä, taidenäyttelyitä, Elma-gaalaa, Suur-Nilkkejä ja Earth Hour-tapahtuma, jossa kynttilöiden valossa kuunneltiin akustista musiikkia.
- Erityisesti mieleen  jäivät myös Twin Peaks-illat. Kun lempisarjani tuli uusintana teeveestä, näytimme jaksoja valkokankaalla ja möimme sarjasta tuttua kirsikkapiirakkaa, Merja muistaa.
Ennen Maijasia, VPK:lla elokuvia ehti näyttää neljäkymmentä vuotta Elma Marikainen. Hänelle viimeinen suuri tähtihetki oli 26.9. 2002, kun torniolaisen Arto Koskisen debyyttielokuvan Kahlekuninkaan ensi-ilta pidettiin VPK:lla. 
Loppuvuosina entistä useammin teatterissa kuului Marikaisen slogan toiselle katselijalle : "Voisitko odottaa vielä vähän aikaa, jos tulisi kolmas katsoja. Sitten voitaisiin pyörittää."
PS. Tulossa tarinaa myös VPK:n alkuvaiheista eli 1900-luvusta!!!